nieuws

Wijnproductie zakt naar laagste peil in 56 jaar

Assortiment 1727

Wijnproductie zakt naar laagste peil in 56 jaar
Foto: Marcel van Hoorn

PARIJS – De wereldwijde wijnproductie daalt dit jaar met ongeveer drie miljard flessen naar het laagste niveau in 56 jaar. Extreem weer in Italië, Frankrijk en Spanje is hier vooral verantwoordelijk voor.

De cijfers zijn afkomstig van de International Organization of Vine and Wine (OIV) uit Parijs. De daling bedraagt acht procent en bereikt het laagste niveau sinds 1961, zo stelt het instituut. Vooral de wijngebieden waar Bordeaux, Rioja en Chianti worden geproduceerd zijn zwaar getroffen door het weer.

Productieverlies tot 23 procent

De drie getroffen landen zijn de drie grootste wijnproducenten ter wereld. Alle drie hadden ze last van vrieskou in april. In Italië werd dit gevolgd door een hittegolf tijdens de zomer, terwijl Spanje last had van extreme droogte. Volgens de OIV daalt de wijnproductie in Italië 23 procent, in Frankrijk 19 procent en in Spanje met 15 procent.

Effect op winkelprijzen nog onzeker

Hoewel de wijnprijzen op de wereldmarkt aan het stijgen zijn, is het niet zeker of ook de prijzen in de winkels openen gaan. ‘Wat dat betreft is wijn een ander product dan veel andere landbouwproducten. Het is niet zo dat alle wijn uit een oogst hetzelfde jaar al wordt geconsumeerd. Er zijn voorraden inde kelders van producenten en handelaren’, aldus Yann Juban van OIV in de Washington Post.

Reden voor zorg op de lange termijn

Toch zijn er voor de langere termijn wel redenen tot zorg. De klimaatverandering zorgt ervoor dat extreem weer vaker voorkomt. Dit kan niet alleen productieproblemen opleveren, maar ook zorgen voor andere problemen. Volgens de Post verliezen Syrahdruiven hun peperige aroma bij hogere temperaturen en krijgen Riesling-wijnen een benzine-achtige bijsmaak.

Wijnverkoop in Nederland iets gedaald

De wijnverkoop in de Nederlandse supermarkten daalt in zowel waarde als volume. Alleen witte wijn laat een groei zien. Volgens IRI daalt de omzet 1, 3 procent en het volume 2,8 procent. Waar supermarkten in 2016 (MAT 36, 2016) nog 231 miljoen liter wijn verkochten, is dat nu gedaald naar 226 miljoen liter (MAT 36, 2017). Overall worden wel duurdere wijnen verkocht.

Reageer op dit artikel