nieuws

Gall&Gall lanceert wijnzoekhulp

Assortiment 2439

Gall&Gall lanceert wijnzoekhulp

ZAANDAM – Gall & Gall heeft de wijnzoekhulp ‘Smaakprofielen’ gelanceerd. Hiermee weet de klant volgens de slijterijformule in 24 seconden welke wijn het meest voor hem of haar geschikt is.

Via gall.nl/smaakprofielen of een tablet in de winkel kan iedere wijnkoper aan de hand van 13 vragen nu een smaakprofiel aanmaken. De vragen gaan het dagelijks consumptiepatroon na. Na het beantwoorden van de vragen komt een smaakprofiel naar voren met een concreet wijnadvies. Op de achtergrond zijn dan ongeveer 1000 wijnen gekenmerkt op zes variabelen aan de hand van een complex algoritme.

Online persoonlijk profiel

Iedere wijn wordt gematched en is vervolgens op te slaan in een online persoonlijk profiel, dat in de toekomst verder kan worden verfijnd door het toevoegen van bijvoorbeeld ratings en aankoopdata. ‘De test is ontwikkeld om klanten nog beter te kunnen adviseren en de rijke wereld van wijn toegankelijker te maken. Door onze klanten te leren kennen zijn we in staat hen te voorzien van de juiste kennis, waarmee wijn kiezen makkelijker wordt’, zegt Frances Franken, algemeen directeur bij Gall & Gall. ‘Het mes snijdt aan twee kanten. Niet alleen de klant kan z’n smaak beter omschrijven, maar ook onze mensen in de winkel kunnen onze klanten veel doelgerichter helpen.’

Scores op zuurgraad, suiker en smaak

Er zijn in totaal twaalf smaakprofielen, zes rode en zes witte. De scores op zuurgraad, suikergehalte, smaakintensiteit, verfijning, mondgevoel en tannines bepalen het uiteindelijke profiel. Voorbeeld van een smaakprofiel met de naam ‘Fresh Prince’: ‘Een witte wijn mag van jou lekker fris en sappig zijn. Maar: liever niet al te veel in your face. Nee, jij bent duidelijk meer het verfijnde type. Veel smaaklaagjes dus. Een klein verhaal in je glas, daar ben jij naar op zoek. Denk bijvoorbeeld aan een Riesling uit de Elzas of een Touraine Sauvignon Blanc.’

Indeling wijnschappen in vier winkels

Sinds maandag 9 oktober kunnen klanten thuis, onderweg of in de winkel een smaakprofiel aanmaken. Het profiel blijft volop in ontwikkeling en klanten worden voortdurend gevraagd om hun feedback te delen met Gall & Gall om de test beter te maken. Daarnaast worden, bij wijze van proef,  binnenkort de wijnschappen van vier winkels ingedeeld aan de hand van de twaalf smaakprofielen om de match compleet te maken.

Reageer op dit artikel