nieuws

Pizza’s margherita bevatten nog veel zout

Assortiment 2398

Pizza’s margherita bevatten nog veel zout
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – De diepgevroren pizza margherita’s in Nederlandse supermarkten zijn volgens het bureau Questionmark nog altijd veel te zout. Een merkloze pizza die bij Jumbo te koop is, bevat 7,4 gram zout.

Volgens de organisatie, dat de pizza’s bij vijf supermarktbedrijven vergeleek op voedingswaarde, zout en de aanwezigheid van een biologisch keurmerk, worden er weliswaar stappen gezet om het zoutgehalte in pizza’s terug te brengen, maar is er nog veel werk aan de winkel. De pizza margharita van Albert Heijn, met 2,7 gram zout, komt nog het beste uit de test, maar dat ligt nog ruim boven het zoutcriterium van het Voedingscentrum van 2 gram per hoofdgerecht.

Flink verschil in gewicht van pizza’s

Het verschil in gewicht en voedingswaarde wordt door Questionmark ook als opmerkelijk gezien. ‘Aangezien veel mensen een hele pizza als volledige maaltijd beschouwen, bepaalt het gewicht voor een belangrijk deel hoe gezond het belegde platte brood is. De kleinste pizza in onze wijzer weegt 265 gram, terwijl de grootste met 460 gram dus bijna twee keer zo zwaar is’, schrijft het bureau.

Veel energie in een aantal pizza’s

Ook over de hoeveelheid aanwezige energie in de pizza’s is Questionmark kritisch. Vijf van de zestien onderzochte pizza’s bevatten meer dan drieduizend kilojoules, ver boven de norm van het Voedingscentrum. ‘De pizza’s van Jumbo, Plus, Daily Chef, Wagner en het budgetmerk van de Jumbo voldoen gezien de verhouding tussen gewicht en voedingswaarde niet aan dit criterium. Het is sowieso raadzaam om bij iedere pizza wat extra groenten te eten. Extra beleggen met vlees of kaas is in geen geval een goed idee.’

Your Organic Nature eindigt bovenaan de ranglijst

Questionmark heeft een ranglijst opgesteld van de pizza’s. De factor biologisch speelt daarbij een grote rol. De pizza margherita van Your Organic Nature is de nummer één, de biologische steenoverpizza mozarella, tomaat en basilicum van Jumbo de nummer twee. Onder de reguliere pizza’s wordt die van trattoria Alfredo van Lidl als de beste gezien, gevolgd door het huismerk van Albert Heijn.  Het budgetmerk van Jumbo, en de pizza’s van Schär en Wagner eindigen onderaan.

Reageer op dit artikel