nieuws

Philip Morris: miljard voor antirook-stichting

Assortiment 2516

Philip Morris: miljard voor antirook-stichting
ANP

NEW YORK – Sigarettenfabrikant Philip Morris geeft een kleine 1 miljard dollar aan een stichting die roken wil tegengaan.

Philip Morris, de Amerikaanse tabaksgigant, begint die stichting, die twaalf jaar lang $80 miljoen krijgt, zelf. Een voormalige functionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gaat de Foundation for a Smoke-Free World leiden.

Stichting bereidt tabaksboeren voor

De stichting gaat onderzoek bekostigen, de impact van rookvrije alternatieven evalueren en de voortgang naar het uitbannen van roken meten. Daarnaast wil de stichting tabaksboeren voorbereiden op een afnemende vraag naar hun product.

Philip Morris mikt op e-sigaret

Philip Morris, dat onder meer Marlboro-sigaretten maakt, wil dat rokers overstappen op apparaatjes die tabak niet verbranden. Het bedrijf bracht zelf al de IQOS op de markt. Dat apparaatje verhit tabak, maar verbrandt die niet. Inmiddels zijn er volgens de onderneming al ruim 3 miljoen gebruikers van de IQOS.

Grootste plannen met IQOS

Met de IQOS heeft Philip Morris grote plannen. Het bedrijf heeft bij de Amerikaanse voedsel- en medicijnenwaakhond FDA een aanvraag ingediend om het apparaatje op de markt te mogen zetten als een product dat de risico’s op aan roken gerelateerde ziektes kan verminderen.

Steeds meer concurrentie

De tabaksreuzen hebben steeds meer concurrentie van bedrijven die vergelijkbare apparaatjes aanbieden. Het zogeheten vapen of dampen wordt als minder slecht voor de gezondheid als roken voorgesteld. Bovendien levert het minder overlast op voor mensen om de roker heen.

Reageer op dit artikel