nieuws

Superunie: ‘stille recall’ huismerkwafels

Assortiment 2662

Superunie: ‘stille recall’ huismerkwafels
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – De leden van Superunie hebben gisteren de mini-eierwafels en de sneeuwafels van het eigen merk uit de schappen gehaald. Aanleiding is dat bij de productie eieren zijn gebruikt die met fipronil vervuild waren.

Dat meldt AD vandaag. Volgens de krant bereiden de winkels zich voor op nog veel meer recalls. ‘We verwachten nog veel meer van dergelijke stille recalls. Er zijn tal van producten met veel ei erin. Geen idee waar dit gaat eindigen’, zo wordt woordvoerder Wilco Jansen van Emté-moederbedrijf Sligro Food Group geciteerd.

Ook koekjes Lotus uit de schappen

Het is ook niet de eerste recall van producten waarin eieren zijn verwerkt. Volgens de Wageningen Universiteit zijn er bijvoorbeeld al verschillende recalls van houdbare eiproducten geweest. Eerder deze week haalde Albert Heijn al twee soorten koekjes van Lotus uit de handel. Ook in het buitenland waren er al recalls van koekjes in verband met het schandaal rond fipronil-eieren.

Risico op veel meer recalls

De recalls gebeuren overigens uit voorzorg, er zou geen direct risico zijn voor de volksgezondheid. De kans om meer recalls is groot omdat eieren in veel producten in de supermarkt verwerkt zitten, zoals ijs, pasta en sauzen. Fabrikanten nemen op dit moment hun voorraden eipoeder onder de loep. De recall bij de leden van Superunie gebeurde op initiatief van de fabrikant van de huismerkproducten.

Uitbreiding van de problematiek

De terugroepacties van de afgelopen dagen betekenen een verdere uitbreiding van de problematiek rond de besmetting van eieren met fipronil. Eerder kampten de Nederlandse supermarkten al enige tijd met een tekort aan eieren. Die schappen liggen inmiddels weer vol, maar nu begint dus de zoektocht naar producten waarin de besmette eieren als ingrediënt zijn gebruikt.

Reageer op dit artikel