nieuws

‘Geen recall van kw met ei noodzakelijk’

Assortiment 1730

‘Geen recall van kw met ei noodzakelijk’

DEN HAAG – Voedingsmiddelen waar eieren inzitten die besmet zijn met de giftige stof fipronil zijn veilig om te eten. Als het er al inzit zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen.

Dat zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector. Volgens haar hoeven er vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. Geluk kan niet zeggen hoeveel producten zijn onderzocht en bij hoeveel producten fipronil is aangetroffen.

Eieren verwerkt in veel producten

Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, cake, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade. Vorige week moesten er miljoenen eieren bij duizenden supermarkten teruggehaald worden naar aanleiding van het gifschandaal met fipronil.

Wel eerste recalls in andere landen

In Duitsland zijn inmiddels wel de eerste recalls van eierproducten op gang gekomen. Zo haalt de fabrikant Neue Mayo Feinkost zes salades terug uit de handel omdat met fipronil besmette eieren zijn gebruikt bij de producten. Het gaat daarbij onder meer om preisalade, aardappelsalade, een ontbijtsalade, eiersalade en tonijnsalade. Het betroffen bedrijf produceert deze producten voor topmerken Gosch en Peter Witt.

Supermarkten druk met aanvullen voorraad

Supermarkten hebben nog zeker tot eind van de week nodig om hun eierassortimenten weer op orde te krijgen. ‘In heel veel supermarkten zijn de schappen behoorlijk leeg, we zijn er druk mee bezig om alles weer aan te vullen’, zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Meer recalls van eieren niet uit te sluiten

De eieren die nog wel in de schappen liggen zijn volgens hem allemaal veilig. Roorda kan echter niet uitsluiten dat er nog meer eieren teruggeroepen worden, doordat de zwarte lijst van de NVWA waarop de eicodes staan van eieren met fipronil doorlopend wordt bijgewerkt.

Reageer op dit artikel