nieuws

CBL: onduidelijkheid rond fipronil duurde lang

Assortiment 989

CBL: onduidelijkheid rond fipronil duurde lang
Foto: Shutterstock

UTRECHT – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel CBL vindt dat het lang duurde voordat de NVWA besloot of met fipronil besmette producten uit de schappen moesten worden gehaald of niet.

 

Het CBL vindt dat het lang duurde voordat er duidelijkheid is gekomen of mogelijk met fipronil besmette producten producten al dan niet uit de schappen moesten worden gehaald. Dat zei René Roorda, directeur van het CBL, woensdag in het Radio 1 Journaal.

Lessen leren

Voor het onderzoek zijn uiteindelijk commerciële labs ingezet die de fipronil-besmetting onderzochten, maar Roorda vindt dat het al met al lang heeft geduurd. ‘We moeten hier lessen uit leren voor de toekomst.’ Het CBL wil de kwestie ter sprake brengen in overleg bij de NVWA woensdagmiddag, waar ook staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) aanwezig is.

Geen producten uit schappen

Maandag werd bekend dat supermarkten vooralsnog geen producten uit de schappen halen waarin mogelijk besmette eieren zijn verwerkt. Ze volgen daarmee het advies van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit die een recall van deze producten niet nodig acht.

Kleine concentraties fipronil

In producten als eierkoeken, eiersalade en mayonaise is het bestrijdingsmiddel fipronil in zeer kleine concentraties aangetroffen. Maar consumenten hoeven zich daar ‘geen enkele zorgen’ over te maken, zei een woordvoerder van de NVWA dinsdag. ‘Ook niet als je er iets meer van eet.’

 

In Duitsland wel producten uit het schap

In Duitsland zijn wel recalls van eierproducten op gang gekomen, werd maandag bekend. Zo haalt de fabrikant Neue Mayo Feinkost zes salades terug uit de handel omdat met fipronil besmette eieren zijn gebruikt bij de producten.

Acht miljoen eieren uit schappen

Eerder haalden de supers 10 tot 8 miljoen eieren uit de schappen die besmet waren met fipronil.

Reageer op dit artikel