nieuws

AH haalt nóg meer eieren uit het schap

Assortiment 2487

AH haalt nóg meer eieren uit het schap
Foto: Shutterstock

ZAANDAM – Albert Heijn heeft uit voorzorg nog meer eieren uit de schappen gehaald. Eerst waren het 14 soorten, inmiddels 25.

De marktleider heeft besloten 25 van de 38 verschillende eiersoorten uit de winkels te halen. Dat laat een woordvoerder van Albert Heijn vrijdag weten. Aanleiding is het gifschandaal met de verboden stof fipronil. Donderdag haalde Albert Heijn al veertien soorten eieren terug. Het betreft onder meer AH Vrije uitloop eieren, AH bio eieren, blije kipeieren, Kakelgoud 4-granen, AH verse scharreleieren en basic witte scharrel ei.

Kassablokkade op producten

Volgens de woordvoerder zijn de betreffende eieren mogelijk nog niet uit alle schappen verdwenen, omdat de terugroepactie een flinke operatie is. ‘Maar er zit wel een kassablokkade op de betreffende producten waardoor de klanten er niet de winkel mee uit kunnen’, aldus de woordvoerder. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagavond een zwarte lijst met eieren waar fipronil inzit fors uitgebreid.

Miljoenen eieren van de schappen

Directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) garandeerde donderdagavond dat er vanaf vrijdag alleen nog schone eieren in de schappen van de Nederlandse supermarkten liggen. ‘Het is een flinke klus, want we moeten nog miljoenen eieren van de schappen halen. Dat gebeurt vanavond nog.’ De supermarkten balen ervan dat het zo lang heeft geduurd. ‘Tijdens het crisisoverleg hebben we gisteren ook maximale snelheid geëist, zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid is voor de consument. Ik ben blij dat we die duidelijkheid vandaag hebben gekregen’, zegt Roorda.

In gesprek met de leveranciers

Over de schade, die in de miljoenen euro’s loopt, gaat het CBL nog in gesprek met de leveranciers.  ‘Het consumentenvertrouwen staat voorop en zij hebben producten geleverd met een verboden stof erin’, zegt Roorda.  Het ministerie van Economische Zaken noemde de financiële problemen als gevolg van de fipronil-besmetting ‘een bedrijfsrisico’. Of de schade te verhalen valt op bestrijdingsbedrijf ChickFriend is ook onzeker.

Reageer op dit artikel