nieuws

Bond: glutenvrij is vaak ongezonder

Assortiment 2288

Bond: glutenvrij is vaak ongezonder

DEN HAAG – Glutenvrije producten bevatten vaak meer suiker, zout of vet dan reguliere varianten van hetzelfde product.

De bond trekt op basis van eigen onderzoek de conclusie dat glutenvrije producten vaak  ongezonder zijn, maar wel fors duurder. De glutenvrije producten bevatten dus meer suiker, meer zout en meer vet, maar ook minder vezels. In het onderzoek werd naar vijf producten gekeken. Zo zit  in glutenvrij knäckebröd van het merk Wasa zes keer zoveel verzadigd vet en twee keer zoveel zout als in de volkoren variant.

Meer suiker in glutenvrije stroopwafels AH

De glutenvrije pannenkoekenmix van het merk Koopmans bevat een dubbele hoeveelheid zout ten opzichte van de 6-granen pannenkoekenmix van hetzelfde merk. Bij de glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg, alsmede de glutenvrije stroopwafels van Albert Heijn kwam de bond eveneens tot een negatieve conclusie. Zo telt de glutenvrije ontbijtkoek meer calorieën en de glutenvrije stroopwafels meer suiker.

Klanten moeten goed naar ingrediëntenlijst kijken

Tegenover de bond stellen fabrikanten dat het toevoegen van suiker, zout of vet nodig is om de smaak van glutenvrije producten goed te krijgen. De bond raadt consumenten aan om de ingrediëntenlijsten van glutenvrije producten goed te bekijken en te vergelijken met reguliere varianten. Een deel van het publiek kan gluten niet verdragen, een deel van de andere kopers van glutenvrije producten doet dit omdat ze denken dat het gezonder is.

Reageer op dit artikel