nieuws

Tabak moet in 2020 uit zicht van klant

Assortiment 3107

Tabak moet in 2020 uit zicht van klant
Foto: Distrifood

DEN HAAG – Nederlandse supermarkten moeten stoppen met het uitstallen van tabakswaren. Sigaretten moeten in 2020 aan het zicht van de klant zijn onttrokken.

Dat staat in een brief van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Tankstations, kiosken, drogisterijen, boekwinkels en andere verkooppunten krijgen twee jaar langer de tijd dan supermarkten. Voor speciaalzaken wordt een uitzondering gemaakt. Winkels die niets anders dan tabak verkopen mogen hun waar nog wel aan klanten tonen. Dit mag echter niet meer in hun etalages.

Einde aan sigarettenautomaat in horeca

Met het uitstalverbod is ook zelfbediening voortaan taboe. Dat maakt de drempel om rookwaren te kopen te laag, vindt Van Rijn. Graaibakken in winkels en sigarettenautomaten in de horeca moeten daarom in 2022 verdwenen zijn.

Ook ‘sisha’ moet onder rookverbod gaan vallen

De staatssecretaris laat in de brief van woensdag doorschemeren dat hij vindt dat het roken van kruidenmengsels met een waterpijp, ook wel een sisha genoemd, ook onder het rookverbod zouden moeten vallen. Hij wijst erop dat sommige mengsels nicotine bevatten en daardoor verslavend zijn. Ook kunnen ze dezelfde aandoeningen veroorzaken als gewone tabak. Maar hij laat het aan een nieuw kabinet over om dat te regelen.

Supermarkten experimenteren al met kasten voor tabak

Nederlandse supermarkten hebben de afgelopen jaren al geëxperimenteerd met het uit het zicht brengen van tabaksproducten, maar liepen daarbij tegen onduidelijkheden in de regelgeving op. Zo werd Jumbo vorig jaar nog op de vingers getikt omdat de keten de sigaretten achter matglazen deuren had geplaatst, maar wel het woord Tabak op die deuren had staan, waarmee het de regels rond reclame zou overtreden.

Verkoop van sigaretten gestegen

Gisteren bleek uit een rapport van KPMG in opdracht van de tabaksindustrie dat de verkoop van sigaretten in Nederland het afgelopen jaar voor het eerst in tijden weer is gestegen. Daarbij nam de verkoop van illegale sigaretten harder toe dan die van legaal verkochte tabak.

Reageer op dit artikel