nieuws

Opmars speciaalbier met weinig alcohol

Assortiment 1159

Opmars speciaalbier met weinig alcohol

DEN HAAG – De nieuwste trend in het bierlandschap is dit jaar speciaalbier met minder alcohol. Een op de drie bierdrinkers kiest vaker voor zulke biertjes dan twee jaar geleden.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde Nationaal Bieronderzoek.

Laag alcoholpercentage

Waar speciaalbier traditioneel nog juist meer alcohol bevat dan een gewoon pilsje, is er nu een opmars zichtbaar van bieren als een session ale, met een alcoholpercentage van rond de 4 procent. Pils bevat meestal zo’n 5 procent alcohol.

Bier bij het eten

Meer dan de helft van de bierdrinkers kiest weleens voor volledig alcoholvrij bier. In twee op de drie gevallen gaat het dan om een radler, een mix van alcoholvrij bier met een fruitsmaakje. Een andere trend is dat mensen vaker een passend biertje bij hun eten uitzoeken. Een op de drie bierdrinkers doet dat. De helft van de ondervraagden zou in de horeca een bieradvies bij gerechten op prijs stellen.

Steeds veelzijdiger

Volgens het onderzoek van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers worden bierdrinkers steeds veelzijdiger. Pils is nog steeds met afstand het meest gedronken bier, maar de speciaalbieren en biermixen als radler rukken verder op. Bijna de helft van de bierdrinkers kiest nu vaker voor een ander soort biertje dan pils dan twee jaar geleden.

Bier van eigen bodem

Witbier, blond bier en tripels zijn de populairste speciaalbiertjes. De grootste stijgers zijn blond bier en weizen. Iets meer dan de helft van de Nederlandse bierdrinkers drinkt het liefst bier van eigen bodem.

Ook opmars alcoholvrij

Dat ook alcoholvrij bier aan een enorme opmars bezig is, is niet nieuw. In de eerste 20 weken van dit jaar werd in de Nederlandse supermarkten 600.000 liter meer verkocht dan dezelfde periode vorig jaar, meldde Distrifood enkele weken geleden al. Een groei van 7 procent in volume. Het totale bierschap laat, na een kleine volumedaling in 2016, in de eerste 20 weken van dit jaar weer een groei zien van 2 procent geven cijfers van IRI aan.

 

 

Reageer op dit artikel