nieuws

Nederland koopt weer meer sigaretten

Assortiment 1334

Nederland koopt weer meer sigaretten
Jan Willem Schouten

AMSTELVEEN – Nederland heeft afgelopen jaar 12 miljard sigaretten gerookt, een toename met 500 miljoen. Het aantal gerookte illegale sigaretten stijgt nog harder.

Dat zijn enkele van de conclusies van een onderzoek van KPMG naar de Nederlandse tabaksmarkt dat wordt gefinancierd door de industrie. Het is voor het eerst in jaren dat in Nederland de verkoop van sigaretten weer groeit. Voor wat betreft de legaal in Nederland verkochte sigaretten is de verkoop met 2 procent toegenomen tot ruim tien miljard.

Sterke groei illegale sigaretten

Volgens het onderzoek circuleerden er daarnaast nog 720 miljoen illegale sigaretten in Nederland. Het gaat daarbij om stiekem geïmporteerde tabak uit landen als Polen, Wit-Rusland en Rusland waar veel clandestiene fabriekjes sigaretten produceren voor smokkel naar landen met een hoge prijs voor een pakje sigaretten. De tabak wordt meestal via het informele circuit verkocht aan consumenten.

Ook veel sigaretten legaal uit buitenland

Het percentage illegale sigaretten in Nederland is met 17 procent toegenomen, zo blijkt uit cijfers uit het onderzoek. ‘Veel sigaretten gaan naar Groot-Brittannië. Maar ze belanden steeds vaker in Nederland’, zegt Stefanie Pollet van fabrikant Philip Morris in het AD dat de cijfers uit het onderzoek publiceert.  Nederlanders halen ongeveer 1,3 miljard sigaretten legaal uit het buitenland of uit tax-free-shops op bijvoorbeeld vliegvelden. Dat is echter juist minder volgens Philip Morris omdat Nederlanders minder vaak op vakantie gingen.

Reageer op dit artikel