nieuws

Suiker uit veel groenteconserven

Assortiment 1754

Suiker uit veel groenteconserven

DEN HAAG – Producenten van groenteconserven en supermarkten voegen vanaf de oogst van 2017 geen suiker en minder zout toe aan veel groenten uit pot of blik.

De nieuwe normen gelden hiermee voor de zogeheten ‘zomergroenten’; ruim 40 procent van alle groenteconserven.

Onderdeel Akkoord Verbetering Productsamenstelling

‘Deze afspraak maakt deel uit van de uitvoering van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling’, meldt Marc Jansen, directeur CBL. ‘Het is een intensieve en unieke samenwerking die er toe leidt dat de suiker- en zoutvermindering schapbreed wordt doorgevoerd, waardoor vele producten verbeterd worden. We zijn blij met de stappen die wij als supermarkten met de producenten van groenteconserven hebben gezet en nu weer gaan zetten. Samen laten we zien dat de categorie blijft ontwikkelen en ook de komende jaren blijft werken aan het verminderen van zout en suiker. Na de reducties van de afgelopen jaren zien we de komende jaren dan ook met vertrouwen tegemoet.’

Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd – de groenten - is een absurditeit die gelukkig stopt

Uitloop tot oogst september 2018

Alle huismerkproducten en merkproducten die in Nederland te koop zijn vallen onder de afspraak. De nieuwe doelstellingen gaan in vanaf de oogst van zomer 2017, met een uitloop tot de oogst van september 2018. De producten met minder zout en zonder toegevoegd suiker vervangen gedurende die periode geleidelijk de oude producten.

Toekomstige vermindering van zout en suiker

Naast de zout- en suikervermindering in zomergroenten, zijn er ook plannen voor de vermindering van zout en suiker in ‘wintergroenten’, receptuurproducten en appelmoes.  De suiker- en zoutreductie voor de nieuwe oogsten wordt in het najaar van 2017 bekend gemaakt.

‘Absurditeit die stopt’

Foodwatch juicht de stap toe. ‘Suiker toevoegen aan het gezondste onderdeel van de maaltijd – de groenten – is een absurditeit die gelukkig stopt. Hopelijk is deze stap van de conservenfabrikanten het vliegwiel dat nodig is om ook de andere sectoren eindelijk in beweging te krijgen met serieuze suikerreductie’, meldt Sjoerd van de Wout namens Foodwatch.

 

Reageer op dit artikel