nieuws

Aantal bierbrouwers in 10 jaar verviervoudigd

Assortiment 1264

Aantal bierbrouwers in 10 jaar verviervoudigd

DEN HAAG – Het aantal bierbrouwerijen in Nederland is de afgelopen tien jaar ruimschoots verviervoudigd.

Deze toename komt vooral door een sterke groei van het aantal eenmanszaakjes, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers over bierbrouwerijen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei weerspiegelt zich ook in het supermarktschap waar speciaalbier een steeds groter omzetaandeel inneemt.

370 brouwerijen

Ons land telt dit jaar 370 bierbrouwerijen. Bij 270 van die bedrijven werkt slechts één persoon. In 2007 waren er nog negentig brouwerijen, waaronder veertig eenmansbedrijfjes. Noord-Holland spant de kroon met bijna een kwart van alle brouwerijen. Tien jaar geleden stonden de meeste nog in Limburg en Noord-Brabant.

Amsterdam koploper

Dat komt doordat met name in Amsterdam meer mensen hun eigen bier zijn gaan brouwen en verkopen. In 2007 waren nog maar vijf brouwerijen gevestigd in de hoofdstad, inmiddels zijn dat er 45. Dat is bijna net zoveel als in de provincies Flevoland, Drenthe, Zeeland, Groningen en Friesland bij elkaar. Den Haag, Rotterdam en Utrecht volgen op gepaste afstand met elk tien brouwerijen.

Supermarkt verkoopt meer speciaalbier

De populariteit van het speciaalbier is terug te zien in het omzetaandeel in de supermarkt. In 2016 was speciaalbier al goed voor een omzetaandeel van 16,8 procent (cijfers IRI). In 20014 was dat 13,9 procent. Van de €1,22 miljard bieromzet werd in 2016 €305 aan speciaalbier besteed.

Promotiedruk

Ondanks dat stijgend omzetaandeel blijft speciaalbier vooralsnog verschoond van een overmatige promotiedruk. Die bedraagt bin speciaalbier 21,4 procent (IRI)terwijl die voor het totale bierschap – inclusief speciaalbier – 41,4 procent bedraagt.

Reageer op dit artikel