nieuws

Supers maken flink meer reclame voor zalm

Assortiment 1330

Supers maken flink meer reclame voor zalm
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Nederlandse supermarkten hebben het afgelopen periode flink meer reclame gemaakt voor hun visafdeling, vooral kweekzalm. Dit schiet echter bij actiegroep Wakker Dier in het verkeerde keelgat.

Volgens cijfers van mediabureau Nielsen die door Wakker Dier worden geciteerd hebben Nederlande supermarkten van juli 2016 tot maart 2017 2,5 keer meer reclame gemaakt voor de visafdeling op televisie. In meer dan de helft van deze uitzendingen ging het om aanbiedingen van kweekzalm. Het gaat daarbij om de formules Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus en Coop.

Aanbiedingen jagen de consumptie aan

Volgens de actiegroep waren er in totaal 6500 stunts met vis, waarvan 3400 voor kweekzalm. Wakker Dier ziet deze groei van het aantal aanbiedingen als een belangrijke factor bij de groei van de consumptie van zalm in Nederlandse huishoudens. De organisatie keert zich fel tegen de verkoop van kweekzalm uit vooral Noorwegen vanwege de in hun ogen dier- en milieuonvriendelijke productie.

Groep wil eerlijkere communicatie supermarkten

De organisatie keert zich daarbij ook tegen zalm die het ASC-keurmerk heeft. Volgens Wakker Dier leveren de voorwaarden die aan dit keurmerk verbonden zijn nauwelijks een positieve bijdrage aan het dierenwelzijn bovenop de regels die in Noorwegen al gelden. Wakker Dier wil strengere regels en een eerlijkere communicatie van supermarkten over vis.

Vooral Albert Heijn moet het ontgelden

Daarbij moet vooral Albert Heijn het ontgelden. ‘Toch willen supermarkten ons doen geloven dat Noorse kweekzalmen in ruime, schone fjorden leven. Albert Heijn maakte het wel heel bont en zette veel reclame in om de Noorse zalmindustrie aan te prijzen. Dit deed zij niet alleen op tv, maar ook in de Allerhande en reclamefolders. Zo beweerde Albert Heijn dat hun zalmen ‘het neusje van de zalm’ zijn: ‘hele blije vissen’, die ‘volop de ruimte’ en ‘optimale leefomstandigheden’ hebben. De zeeluis wordt doodleuk verzwegen’, aldus Wakker Dier.

Reageer op dit artikel