nieuws

Nederland importeert flink meer avocado’s

Assortiment 1314

Nederland importeert flink meer avocado’s

DEN HAAG – Nederland importeerde vorig jaar voor €433 miljoen euro aan avocado’s. Daarmee is Nederland na de Verenigde Staten de grootste importeur van de vrucht ter wereld.

Dat blijkt uit cijfers die door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten zijn gebracht. De invoerwaarde van avocado’s is in acht jaar tijd ruimschoots verviervoudigd, zo blijkt uit de statistieken. Bij geen enkele belangrijke fruitsoort was de groei zo groot. De avocado staat nu na de druif op de tweede plek. Ook de invoer van bananen is sterk gegroeid, waardoor de banaan op plek drie eindigde, gevolgd door sinaasappels en meloenen. De invoer van appels is in acht jaar tijd juist fors gedaald.

Meeste avocado’s niet voor Nederlandse consumptie

Vier op de vijf ingevoerde avocado’s zijn overigens niet voor Nederlandse consumptie, maar gaan door naar andere Europese landen. De meest ingevoerde fruitsoort in Nederland blijft de druif. Ook daar is sprake van flinke groei. In 2008 importeerde Nederland voor €592 miljoen aan druiven. Anno 2016 is dat bedrag toegenomen tot €675 miljoen. De top tien bestaat verder uit sinaasappels, melonene, mango’s, appels, mandarijnen, citroenen en ananassen.

Toch groeit de avocado-consumptie in Nederland ook

Dat het grootste deel van de extra import van avocado’s bestemd is voor verdere uitvoer betekent niet dat de vrucht niet ook in Nederland flink aan populariteit aan het winnen is. Distrifood berichtte vorige maand op basis van cijfers van IRI dat supermarkten afgelopen jaar 16 miljoen kilo avocado’s hebben verkocht, wat een verdubbeling betekent ten opzichte van drie jaar eerder.

Avocado profiteert van positieve berichtgeving

Betrof de omzet van het populaire fruit vorig jaar nog €52,8 miljoen (MAT 8, 2016), deze is nu gestegen tot €70,2 miljoen (MAT 8, 2017). Ter vergelijk: in 2013 bleef de omzet steken op €27 miljoen en in 2014 op €38,3 miljoen. ‘Avocado profiteert van alle positieve berichtgeving rondom de gezondheid van het product’, zei Sjanny van Beekveld, business insights director van IRI toen in een toelichting. ‘Avocado’s bevatten gezonde vetten, vitaminen en vezel, en worden aangeraden bij een cholesterolverlagend dieet.’

Reageer op dit artikel