nieuws

Forse stijging verkoop avocado’s in supermarkt

Assortiment 1747

Forse stijging verkoop avocado’s in supermarkt

ZALTBOMMEL – Supermarkten hebben het afgelopen jaar (MAT 8, 2017) 16 miljoen kilo avocado’s verkocht. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van drie jaar geleden.

In 2013 ging nog maar 7,6 miljoen kilo avocado’s over de toonbank. Onderzoeksbureau IRI noemt deze omzetgroei ‘erg opvallend’ binnen de categorie fruit.

Avocado profiteert van positieve berichtgeving

Betrof de omzet van het populaire fruit vorig jaar nog €52,8 miljoen (MAT 8, 2016), deze is nu gestegen tot €70,2 miljoen (MAT 8, 2017). Ter vergelijk: in 2013 bleef de omzet steken op €27 miljoen en in 2014 op €38,3 miljoen. ‘Avocado profiteert van alle positieve berichtgeving rondom de gezondheid van het product’, zegt Sjanny van Beekveld, business insights director van IRI. ‘Avocado’s bevatten gezonde vetten, vitaminen en vezel, en worden aangeraden bij een cholesterolverlagend dieet.’

Enorme sprong in ranking

Wat de avocado ook van andere vruchten onderscheidt, is de variatie aan voedingsstoffen. Deze bevat meer dan vijftien verschillende vitaminen en mineralen. ‘Het leidt ertoe dat in onze ranking van groei in de assortimentsgroep fruit de avocado een enorme sprong maakt naar plek twee, achter de blauwe bessen’, aldus Van Beekveld.

Grootste stijgers in agf

Avocado’s waren, naast snoeptomaatjes en voorgesneden groenten, volgens het CBL in december 2016, ook al de grootste stijgers in agf. Op plek één van de IRI-ranglijst in fruit dat groeit, staan overigens blauwe bessen, die in omzet omhoogschieten. Waar vorig jaar (MAT 8, 2016) de omzet nog €49 miljoen was, is dat dit jaar gestegen naar €66,6 miljoen. ‘De blauwe bes wordt door de consument gezien als een zogeheten superfruit’, verklaart Van Beekveld.

Reageer op dit artikel