nieuws

Nederlanders verknocht aan stukje vlees

Assortiment 2386

Nederlanders verknocht aan stukje vlees

AMSTERDAM – Nederlanders willen graag iedere dag een stuk(je) vlees op het bord.

Bijna de helft (45 procent) eet iedere dag vlees en bijna veertig procent van de vleeseters ziet de voordelen van minder vlees eten niet in. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen, zo blijkt uit onderzoek vanKantar TNS in opdracht van HelloFresh.

RIVM-rapport

Eind januari bracht het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een rapport uit over de eetgewoonten van Nederlanders. Volgens het RIVM moeten we minder vlees eten, want dat is beter voor zowel onze gezondheid als het milieu. Ook eten nog steeds maar liefst negen van de tien Nederlanders te weinig groenten en fruit. Het onderzoek van Kantar TNS laat nu zien dat Nederlanders veel waarde hechten aan een stuk vleseesop het bord:  80 procent drinkt liever nooit meer bier dan dat zij vlees eten opgeven.

Carnivoren

Bijna 70 procent van de vleeseters zegt gehecht te zijn aan een stukje vlees op het bord. Zo vindt driekwart van hen een barbecue of een stamppot zonder vlees niet compleet en is de meerderheid ervan overtuigd dat de mens van nature een vleeseter is. 45 Procent geeft aan iedere dag van de week vlees te eten en hetzelfde percentage is van mening dat dit ook gezond is.

Groene Maandag

Eén op de vijf vleeseters zou graag minder vlees willen eten dan zij nu doen, maar weten niet goed hoe zij hierin kunnen veranderen. De helft van hen staat ervoor open om één vleesgerecht per week te vervangen voor een vegetarisch gerecht. Om hierbij te helpen roept HelloFresh met de campagne Groene Maandag consumenten op om de week op maandag te beginnen met een gerecht zonder vlees en meer groenten. Maartje Frederiks, CEO van HelloFresh Benelux: ‘We leveren graag een bijdrage aan deze uitdaging. Als bedrijf dat gezonde maaltijden aanbiedt, stimuleren we een gebalanceerd menu. In onze Original Box zit bijvoorbeeld standaard een vegetarisch gerecht. Of je nu wel of geen vlees eet is natuurlijk je eigen keuze, maar we zien dit als een toegankelijke eerste stap om bewuster te kiezen voor maaltijden zonder vlees. Bovendien willen we graag inspireren door te laten zien hoe lekker recepten zonder vlees zijn.’

Mannen grotere vleeseters dan vrouwen

Het lijkt erop dat mannen grotere vleesliefhebbers zijn dan vrouwen. Waar de helft van de mannen iedere dag vlees eet, is dat bij vrouwen minder het geval (39 procent). Het zijn dan ook vooral de mannen die van mening zijn dat elke dag een stukje vlees eten goed is voor de gezondheid. Voor de helft van hen is vlees bij een traditioneel Hollands aardappel-groente-vleesgerecht (AVG’tje) het belangrijkste onderdeel; bij vrouwen betreft dit 32 procent. En waar twee derde van de vrouwen gelooft dat er voldoende alternatieven zijn om lekker en voedzaam vegetarisch te koken, heeft de helft van de mannen daar minder vertrouwen in.

Reageer op dit artikel