nieuws

Tekort vrije-uitloopeieren zichtbaar

Assortiment 2533

Tekort vrije-uitloopeieren zichtbaar

ZAANDAM – Vanaf vandaag verdwijnen stapsgewijs de vrije-uitloopeieren uit de schappen. Dat laat Albert Heijn aan de NOS weten. Jumbo heeft volgende week donderdag geen vrije-uitloopeieren meer.

Sinds 2 februari mogen boeren hun vrije-uitloopeieren niet meer onder die naam verkopen aan supermarkten. Die hadden nog voorraden maar die raken nu op meldt de NOS.

Worden verkocht als scharreleieren

De eieren worden nog wel aangevoerd, maar zullen verkocht worden als scharreleieren, in scharreleidoosjes. AH hangt bij het schap met eieren briefjes op om klanten te informeren dat er tijdelijk geen vrije-uitloopeieren zijn.  Jumbo, zegt naar verwachting vanaf volgende week donderdag geen vrije-uitloopeieren meer te verkopen. Ook bij die keten worden ze dan als scharreleieren verkocht.

Zat er aan te komen

Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten liet eerder al weten dat dit tekort er aan zat te komen. ‘In de loop van februari ga je er als consument iets van zien. Dan worden de eieren in een ‘scharreldoosje’ verpakt of krijgt het oude doosje een wikkel of stempel. De voorbereidingen zijn volop bezig.’

Als een van de eerste EU-landen ophokplicht

Nederland stelde begin november als een van de eerste EU-landen de ophokplicht in vanwege de vogelgriep. Volgens Europese regels verliezen vrije-uitloopeieren na 12 weken die status als de kippen niet naar buiten mogen. Deze eieren moeten daardoor na 1 februari als goedkopere scharreleieren worden verhandeld en daardoor dreigt een tekort.

Reageer op dit artikel