nieuws

Jumbo en AH genomineerd voor Jaarprijs Voeding

Assortiment 2518

Jumbo en AH genomineerd voor Jaarprijs Voeding
Jaarprijs Goede Voeding beeld: Video Jaarprijs

DEVENTER – Jumbo en Albert Heijn zijn met een private labelproduct genomineerd voor de Jaarprijs Goede Voeding. Ook fabrikant Goodbite sleepte een nominatie in de wacht.

Jumbo sleepte de nominatie  in de wacht met de Boerenkoolburger van Sofine en AH met de groentespaghetti en rijst van Vezet. Schouten Europe haalde de finale van de Jaarprijs Goede Voeding met de Goodbite. Dit meldt organisator Voeding.nu op zijn website. De drie producten zijn door een vakjury uit 24 inzendingen gekozen. De eindwinnaar wordt bepaald door een combinatie van het oordeel van een publieks- en vakjury en wordt bekend gemaakt op het Food Future Event op 23 maart in 1931 in Den Bosch.

AH groentespaghetti en rijst

Albert Heijn is  samen met leverancier Koninklijke Vezet genomineerd met de Courgette-spaghetti, Bloemkoolrijst en Broccolirijst. De van groente gemaakte producten zijn een alternatief voor rijst of pasta. Ze zijn bedoeld om onder meer te roerbakken of op een andere manier in een maaltijd te verwerken. Volgens de jury wordt het met deze producten makkelijker om meer groente te eten en kunnen ze daarom een grote impact hebben op het voedingspatroon.

Jumbo  Boerenkoolburger

De Jumbo/Sofine Boerenkoolburger is 100 procent plantaardig. De burger is gemaakt van gerookte tofu en groente, voornamelijk boerenkool zoals de naam al suggereert. Het product kan dienen als vleesvervanger doordat de burger voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en/of B12 bevat. De burger, groen van binnen door de groente, heeft een laag gehalte aan zout en verzadigd vet en een hoog gehalte aan voedingsvezelsvezel. De Boerenkoolburger past in de Schijf van Vijf en sluit aan op hoofdrichtlijn van de Gezondheidsraad om te streven naar een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon.

Goodbite notenballetjes

Met de Goodbite Notenballetjes is Schouten Europe er volgens de jury in geslaagd een smaakvol vegetarisch gehaktballetje te maken, met een goede bijttextuur. Ze kunnen zowel als vleesvervanger bij een maaltijd dienen of als snack tussendoor. De basis van de balletjes wordt gevormd door noten. Door de samenstelling past ook dit product in het streven van de Gezondheidsraad naar vermindering van de inname van dierlijke eiwitten.

Aanmoedigingsprijs

Naast de Jaarprijs Goede Voeding zal tijdens het Food Future Event een aanmoedigingsprijs uitgereikt worden aan een product dat op de goede weg is wat betreft de vermindering van de hoeveelheid zout, suiker en vet en dat meer vezels bevat. Daarnaast reikt de jury een prijs uit aan een (landelijk) initiatief dat kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van de Nederlander in brede zin. Hiervoor zijn zeven initiatieven ingezonden.

Jury Jaarprijs Goede Voeding

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de industrie, supermarkten, vakmedia, voedingsmiddelenfabrikanten en het onderwijs zoals universiteiten. Daarnaast kunnen consumenten stemmen via onder meer voedingnu.nl. Tot 2011 werd de prijs uitgereikt door het Voedingscentrum.

Zie hier een impressie van de jurering van de 24 ingezonden producten

Bron: YouTube/Voedingnu.nl

Reageer op dit artikel