nieuws

Dreigend tekort aan vrije-uitloopeieren

Assortiment 1319

Dreigend tekort aan vrije-uitloopeieren

BRUSSEL – Er dreigt een tekort aan vrije uitloopeieren in Nederland doordat vrije uitloopkippen al langere tijd niet naar buiten mogen vanwege de vogelgriep.

Vanaf donderdag krijgen vrije-uitloopeieren van kippen die normaliter naar buiten mogen daardoor het stempel scharrelei Dit laat voorzitter Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten weten. De bestaande voorraad wordt nog verkocht. ‘In de loop van februari ga je er als consument iets van zien. Dan worden de eieren in een ‘scharreldoosje’ verpakt of krijgt het oude doosje een wikkel of stempel. De voorbereidingen zijn volop bezig.’

Ophokplicht

Nederland stelde begin november als een van de eerste EU-landen de ophokplicht in vanwege de vogelgriep. Volgens Europese regels verliezen vrije-uitloopeieren na 12 weken die status als de kippen niet naar buiten mogen. Deze eieren moeten daardoor na 1 februari als goedkopere scharreleieren worden verhandeld en daardoor dreigt een tekort.

Versoepeling regels

De Europese eierenbranche en Europarlementariërs drongen deze week in Brussel aan op een versoepeling van de regels, maar EU-landbouwcommissaris Phil Hogan kwam tot hun teleurstelling niet met concrete voorstellen. Hogan ziet wel mogelijkheden om producenten tegemoet te komen. Hij zei, net als vorige week tegen staatssecretaris Martijn van Dam, dat hij er nog eens naar gaat kijken. Europarlementariër Jan Huitema (VVD) vindt het ‘belachelijk’. ‘Ik had van de commissaris meer vuur verwacht, hij verschuilt zich achter regeltjes.’

Vrije-uitloopeieren verdwijnen niet helemaal

Overigens verdwijnen de vrije-uitloopeieren verdwijnen niet helemaal uit de schappen omdat de eieren van hennen jonger dan 12 weken nog wel mogen worden verkocht. Dat komt neer op ongeveer 15 tot 20 procent van huidige hoeveelheid, aldus Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren en Eiproductfabrikanten.

Reageer op dit artikel