nieuws

Tekorten dreigen aan sla, spinazie en courgettes

Assortiment 4334

Tekorten dreigen aan sla, spinazie en courgettes
Foto: Wick Natzijl.

AMSTERDAM – Problemen met het weer in Zuid-Europa zorgen voor problemen met de aanvoer van verschillende soorten agf in Nederland. Daardoor dreigen tekorten in de schappen.

Dat meldt dagblad De Telegraaf vanmorgen. Volgens de krant gelden de mogelijke tekorten onder meer voor verschillende soorten sla, voor verse spinazie, aubergines en courgettes. Volgens importeurs die in de krant worden geciteerd is het lastig aan grote partijen te komen en stijgen de prijzen daardoor gemiddeld met tussen de 20 en 25 procent. ‘En dat is een gemiddelde. Reken maar dat als je een zelfstandige groenteboer bent, je nu een tientje voor een kilo spinazie moet neerleggen’, stelt Fedde Jonker van Koninklijke Vezet in de krant.

Italië is de slatuin van Europa

De oorzaak van de tekorten zijn weerproblemen in Zuid-Europa. Zo was in Spanje sprake van forse regenval, gevolgd door koude. In Zuid-Italië gooit sneeuwval roet in het eten. Jonker: ‘Italië is in de winter de slatuin van Europa. We kunnen nu vooral bijzondere soorten niet krijgen, zoals snijbiet en babyleaf. Maar daardoor kunnen we ook zakjes gemengde sla niet aanbieden.’ Vezet is onder meer toeleverancier van Albert Heijn.

Nog geen lege schappen in de supermarkt

Jumbo en Albert Heijn stellen vooralsnog geen problemen te zien met verse spinazie. ‘We krijgen wel wat binnen en hebben nog wat op voorraad, maar het is wel minder. Terwijl we het juist uit Spanje halen om zeker te zijn van een goede beschikbaarheid. Als het langer gaat duren, moeten we een andere oplossing vinden’, zo wordt een woordvoerder van Albert Heijn aangehaald. Volgens Jonker zijn zuurkool, boerenkool, andijvie en hutspot wel in overvloed aanwezig. AH adviseert klanten eventueel over te schakelen. ‘We hebben altijd genoeg diepvriesspinazie.’

Reageer op dit artikel