nieuws

A’damse supers scoren met leeftijdscontrole

Assortiment 1925

A’damse supers scoren met leeftijdscontrole

AMSTERDAM – De controle van minimumleeftijd bij de verkoop van alcohol wordt in Amsterdam het best gecontroleerd in supermarkten en slijterijen. Het college van B en W heeft onderzoek laten doen.

Voor het onderzoek werden mystery-shoppers op pad gestuurd naar cafés, supermarkten, slijterijen, cafetaria’s, avondwinkels en sportverenigingen. Ze bekeken daar of er werd gecontroleerd op leeftijd en testten in cafés of ze nog alcohol konden krijgen terwijl ze deden alsof ze flink aangeschoten waren.

Vooral horeca scoort slecht

De minimumleeftijd werd het best gecontroleerd in supermarkten en slijterijen. Sportverenigingen, avondwinkels en vooral de horeca scoorden het slechtst met leeftijdscontrole. Ook het verbod op ‘doorschenken’ aan mensen die al een stuk in de kraag hebben, werd in de bezochte cafés slecht nageleefd. In bijna driekwart van de bars konden de ‘dronken’ acteurs gewoon doordrinken.

Gemeente gaat strenger controleren

Met het onderzoek naar de leeftijdscontrole in de hand gaat de gemeente strenger controleren, laat een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan woensdag weten. ‘De horeca moet zich de uitkomsten van het onderzoek aantrekken en hier nu echt werk van maken. Ook op andere plekken waar alcohol wordt verkocht, moet de naleving van de regels beter. De gemeente zal de komende jaren extra maatregelen nemen om te controleren dat het ook echt gebeurt, onder meer met extra preventie en met de inzet van jonge, meerderjarige handhavers.’

Nalevingspercentage in Nederlandse supers verbeterd

Nederlandse supermarkten hebben de naleving op de leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak in 2016 verder verbeterd. Dat stelde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) eind oktober vorig jaar. Volgens de supermarktkoepel wordt door supermarkten aan 67 procent van de jongeren naar hun leeftijd gevraagd als er twijfel is over de vraag of zij oud genoeg zijn om alcohol en tabak te mogen kopen. Bij de vorige meting in het voorjaar van 2016 lag het nalevingspercentage nog op 62 procent.

 

Reageer op dit artikel