nieuws

Kabinet gaat zichtbare tabak verbieden

Assortiment 1619

Kabinet gaat zichtbare tabak verbieden

LEIDSCHENDAM – Tabaksverkopers buiten de supermarkt willen niet ver genoeg gaan met zelfregulering rond het zichtbaar uitstallen van tabaksproducten. De regering komt nu met wettelijke regels.

Dat meldt het ANP vanmorgen. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) had de brancheorganisaties tot 15 december de tijd gegeven om zelf met een voorstel te komen, maar concludeert nu dat hun plannen ontoereikend zijn. De Tweede Kamer riep Van Rijn al eerder op met wetgeving te komen, maar de staatssecretaris wilde de verkopers van tabaksproducten een kans geven eerst zelf met een plan op de proppen te komen.

CBL kwam met eigen systeem

Namens de supermarkten kwam het CBL eerder al met een voorstel voor een zogenoemde displayban. Het CBL wilde dan echter wel dat andere verkopers van tabaksproducten, zoals sigarenboeren en tankstations, zouden volgen. Van Rijn stelt dat de brancheorganisaties van die winkels in hun voorstellen niet ver genoeg gaan, zo schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tabakszaken wilden hooguit af van gevelreclame

Zo stelt de NSO, de organsiatie van tabaks- en gemakszaken, onder meer voor om vanaf 2020 geen gevelreclame meer te tonen. Aan een volledig uitstalverbod wil de NSO echter niet. De vertegenwoordigers van de tankstations lieten weten halverwege 2019 met plannen voor een gedeeltelijk uitstalverbod te kunnen komen. Omdat de organisaties hiermee niet voldoen aan de oproep van de Kamer komt de staatssecretaris nu met een wetsvoorstel.

Al experimenten met afdekken tabak

Verschillende supermarktketens hebben de afgelopen periode al tests uitgevoerd met tabak die wordt bewaard buiten het zicht van consumenten. Als de nieuwe wetgeving van kracht wordt, is het definitief gedaan met de servicebalie met sigaretten in het zicht achter de medewerker in de supermarkt.

Reageer op dit artikel