nieuws

Foodwatch hekelt suikergebruik groenteconserven

Assortiment 1698

Foodwatch hekelt suikergebruik groenteconserven

DEN HAAG – Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd.

Dat meldt de actiegroep Foodwatch op basis van eigen onderzoek. Daarbij werd gekeken naar groenteconserven zoals die te koop zijn bij Albert Heijn, Aldi, Jumbo en Lidl. Volgens de organisatie blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten. Daar werd zelfs bij zes van de elf onderzochte producten toegevoegde suiker aangetroffen.

Eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet

Foodwatch is al langer kritisch over het gebruik van suiker door de levensmiddelenindustrie en is dan ook boos over het resultaat. ‘Zelfs groente – hét toonbeeld van gezond – wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. Doordat de industrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet.’

Meeste suiker in rode kool

Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat.De reden waarom de voedingsmiddelenindustrie suikers toevoegt aan groenten is volgens Foodwatch om ze lekkerder te maken. Voor het conserveren van het voedsel is dit niet nodig.

Verborgen suikers dragen bij aan obesitas

Foodwatch stelt dat dit soort verborgen suikers bijdragen aan de golf aan obesitas en het aantal mensen met suikerziekte in Nederland.

Reageer op dit artikel