nieuws

FNLI wijst kritiek Foodwatch van de hand

Assortiment 1651

FNLI wijst kritiek Foodwatch van de hand
Foto: Pixabay

DEN HAAG – De brancheorganisatie van foodfabrikanten, FNLI, wijst de kritiek van actiegroep Foodwatch op de hoeveelheid suiker in groenteconserven van de hand. Het weglaten van suiker en zout zou zelfs contraproductief zijn.

Foodwatch bracht woensdag onderzoeksresultaten naar buiten waaruit blijkt dat aan bijna de helft van de groente in blik of pot suiker is toegevoegd. Volgens Foodwatch is dit overbodig en draagt het bij aan de hoeveelheid onzichtbare suiker die mensen binnenkrijgen. Dit is volgens de organisatie een factor bij de toename van obesitas en diabetes.

Afname suiker en zout opzettelijk geleidelijk

FNLI reageert op zijn site op de claims van Foodwatch. Daarbij wordt onder meer gemeld dat het zoutgehalte in groenteconserven het afgelopen jaar in overeenstemming met afspraken met de overheid al met 30 procent is teruggebracht. Voor 2017 staat een verdere verlaging van zout en suiker in groenteconserven op het programma, zo meldt FNLI. De branchevereniging nuanceert ook de claims van Foodwatch. ‘Overigens wordt er heel weinig suiker aan groenteconserven toegevoegd en vindt de afname daarvan expres geleidelijk plaats om te voorkomen dat de consument thuis zelf suiker gaat toevoegen omdat het anders niet meer smaakt zoals hij gewend is.’

Helemaal weglaten werkt contraproductief

Het direct verwijderen van alle suiker uit de producten is volgens FNLI dan ook helemaal geen goed plan. ‘Daarbij is het nog steeds belangrijk dat mensen überhaupt meer groenten gaan eten en moet daarom de smaak acceptabel blijven, en de stevigheid van de groenten ook. Het zou dus contraproductief zijn als de groentefabrikanten ineens suiker en zout helemaal weglaten.’

Smaakbalans reden van toevoeging

Er is ook een technische reden om suiker en zout toe te voegen, zo legt FNLI uit. ‘Reden voor toevoeging van suiker en zout in groenteconserven is de smaakbalans. Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente (het zogeheten opgiet), zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans.’

Reageer op dit artikel