nieuws

‘Desinfecterende zeep moet uit het schap’

Assortiment 5743

‘Desinfecterende zeep moet uit het schap’

DEN HAAG – De Gezondheidsraad keert zich tegen het te pas en te onpas gebruiken van desinfecterende middelen. Daaronder vallen ook wasmiddelen, handzeep, tandpasta en mondwater zoals die in de supermarkt te koop zijn.

De Gezondheidsraad is een hoge adviesinstantie voor de overheid op het gebied van de volksgezondheid. De richtlijnen van de raad vormen onder meer ook de basis voor de vernieuwde Schijf van Vijf. De Gezondheidsraad ziet het groeiende gebruik van antibacteriële doekjes, zepen en mondwaters als overbodig en zelfs schadelijk. De middelen doden bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens en overmatig gebruik van bepaalde middelen kan er ook toe leiden dat ziekteverwekkers er resistent voor worden.

Hogere bloeddruk door mondwater

In het rapport worden een aantal grote nadelen van het gebruik van de middelen genoemd. Veel consumenten gebruiken de middelen omdat ze denken dat dit hygiënischer is, maar ze verwijderen ook goede bacteriën die de consument juist beschermen. Zo kan kan anti-bacterieel mondwater de bloeddruk verhogen en anti-bacteriële producten in tandpasta kunnen de hormoonhuishouding ontregelen, schrijft de instantie in het rapport.

Laat minder producten toe op de markt

De instantie heeft ook een duidelijke oplossing voor het probleem. ‘Gebruik van de middelen zou beperkt moeten worden tot situaties waarin ze bewezen meerwaarde hebben. Dit kan bijvoorbeeld door minder producten toe te laten op de markt voor consumenten. Verder beveelt de raad aan professionele gebruikers bij te scholen over een zorgvuldig gebruik en ook consumenten voor te lichten over een verstandige inzet van de middelen.

Gebruik om bederf van voedsel te voorkomen wel goed

Het advies beperkt zich echter niet tot de consumentenmarkt. De middelen zijn volgens de Raad onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen, en moeten daarvoor ook vooral worden gebruikt. Voor veel andere gevallen is de noodzaak helemaal niet aangetoond, aldus de raad. Het nut van het dagelijks wassen van intensivecarepatiënten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen is bijvoorbeeld niet aangetoond.

Reageer op dit artikel