nieuws

Vomar scoort met sterrenkip

Assortiment 1837

Vomar scoort met sterrenkip

AMSTERDAM – Vomar heeft van twaalf onderzochte supermarktketens het hoogste percentage kip met het Beter Leven Keurmerk in de schappen. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier.

Tussen juli en oktober bezocht Wakker Dier drie vestigingen van elk van twaalf ketens: Albert Heijn, Plus, Jumbo, Dekamarkt, Dirk, Lidl, Hoogvliet, Aldi, Emté, Coop, Deen en Vomar.

Vleeswaren en conserven niet meegenomen

Er is gekeken naar het gehele kipschap van de supers. Vleeswaren en conserven zijn niet meegenomen. Van het kipschap werden alle verschillende kipproducten (SKU’s) geteld en onderverdeeld in de verschillende keurmerken en welzijnsclaims.  ‘Het is een steekproef, de resultaten zijn dus indicatief’, meldt Wakker Dier.

25 procent meer kip met keurmerk

Supermarkten bieden 25 procent meer kip met een welzijnskeurmerk aan dan vorig jaar. Het percentage sterkippen wordt nu geschat op 27 procent.

Verrassende rol Vomar

Verrassend is de voorlopersrol van supermarktketen Vomar. Hier ligt net als bij de marktleiders Albert Heijn en Jumbo geen enkele plofkip meer in het kipschap en vond Wakker Dier het hoogste percentage kip met het Beter Leven keurmerk, namelijk 42 procent.

Wakker Dier gaat door

Het verschil is groot met hekkensluiter Emté waar nog relatief veel plofkip ligt en 9 procent van het kipassortiment een ster heeft. Wakker Dier gaat door met de campagne totdat alle kip in de supermarkten voorzien is van minimaal één Beter Leven ster.

Categorie Tussenkip

Alle niet-gecertificeerde welzijnsclaims waarbij het welzijn tussen plofkip en kip met één Beter Leven ster in zit, vallen in de categorie ‘Tussenkip’. Alleen de nieuwe kip van Lidl niet, omdat dit nog steeds een plofkipras is. De Lidlkip valt daarom in de categorie plofkip.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel