nieuws

Uitstalverbod tabak in supermarkt dreigt

Assortiment 1781

Uitstalverbod tabak in supermarkt dreigt
Jan Willem Schouten

DEN HAAG – Als supermarkten, sigarenzaken, tankstations en andere verkopers van tabak niet snel afspreken hoe zij het uitstallen van sigaretten terugdringen neemt het kabinet maatregelen.

Op aandringen van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid de verkopers donderdag een ultimatum gesteld tot eind november.

Uitbannen van tabaksdisplays

Van Rijn gaf supermarkten, sigarenzaken, tankstations en andere verkopers van tabak vorig jaar opdracht afspraken te maken over het uitbannen van tabaksdisplays. Maar zij hebben tot ongenoegen van de PvdA en de ChristenUnie, die de staatssecretaris om stappen hadden gevraagd, nog steeds geen overeenstemming bereikt.

Kleurig uitgestalde pakjes sigaretten

PvdA-Kamerlid Marith Volp en haar ChristenUnie-collega Carla Dik-Faber hopen dat jongeren minder gauw zwichten voor de bekoring van de tabak als de kleurig uitgestalde pakjes sigaretten voortaan aan het oog zijn onttrokken.

Sluiten van een convenant

Vorig jaar heeft Van Rijn het CBL verzocht met haar leden in gesprek te gaan over het sluiten van een convenant waarin wordt toegewerkt naar een displayban voor tabaksproducten. Het CBL stelde toen als voorwaarde dat andere verkooppunten van tabak hier ook bij betrokken zouden worden.

Verschillende pilots bij supermarkten

Het afgelopen jaar hebben bij de ketens verschillende pilots plaatsgevonden waarin varianten van de displayban voor tabaksproducten werden getest. Jumbo is daar heel ver mee en onttrekt sinds juni van dit jaar rookwaar aan het zicht met ondoorzichtig matglas. De uitrol vindt plaats naar alle vestigingen. De afdekking is volgens Jumbo een belangrijke stap in de strijd tegen het roken door jongeren.

Uiting ‘Tabak’ op matglazen deuren

De NVWA heeft de afgelopen maanden wel onderzocht of de aanduiding ‘Tabak’ op de matglazen deuren bij Jumbo een overtreding is van het reclameverbod in de Tabaks- en rookwarenwet. NVWA heeft Jumbo vervolgens een maatregel opgelegd.

Artsenorganisatie wil verbod

Artsenorganisatie KNMG gaf eerder dit jaar aan een verbod te willen op tabaksverkoop in supermarkten, tankstations en lectuurshops. Ook zou de accijns op rookwaren fors moeten worden verhoogd. Tabakswaren zouden voortaan alleen nog maar moeten worden verkocht in kleine specialistische  tabakswinkels. Een accijnsverhoging  is volgens de artsen ook een goed wapen tegen roken.

 

 

Reageer op dit artikel