nieuws

OM wil €1,2 miljoen van vleesfraudeur Selten

Assortiment 1179

OM wil €1,2 miljoen van vleesfraudeur Selten

DEN BOSCH – Het Openbaar Ministerie in Den Bosch eist €1,2 miljoen van vleeshandelaar Willy Selten.

De €1,2 miljoen is volgens de aanklagers het geschatte voordeel dat Selten van zijn vleesfraude had. zijn vleesverwerkend bedrijf verkocht paardenvlees als zijnde rundvlees. Het vlees was bestemd voor bedrijven die er weer andere producten van maakten. Zo werd paardenvlees aangetroffen in onder meer lasagne terwijl op de verpakking alleen rundvlees was vermeld.

336.000 kilo paard

De vleeshandelaar werd vorig jaar veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf voor de vleesfraude. Hij zou ten minste 336.000 kilo paardenvlees hebben verwerkt maar dat was niet in de administratie opgenomen. Selten werd daarom veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Selten gevaar volksgezondheid

De zaak kwam in 2013 aan het licht. De Voedsel- en warenautoriteit NVWA merkte de totale voorraad vlees van het bedrijf aan als potentieel gevaarlijk voor de Volksgezondheid en nam de voorraad in bewaring.

Miljoen betalen voor faillissement

Door het schandaal ging het bedrijf van Selten failliet. Omdat de paardenvleesaffaire de directe aanleiding is en Selten bewust de regels overtrad, bepaalde een andere rechter eerder dit jaar dat Selten €1 miljoen moet betalen om het totale tekort van het faillissement van zijn bedrijf af te dekken. Volgens zijn adviseur wordt de vleeshandelaar ‘tot op het bot uitgekleed’.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel