nieuws

Nederland eet minder vlees

Assortiment 2820

Nederland eet minder vlees

WAGENINGEN – Het vleesverbruik per Nederlander is voor het vijfde jaar op rij gedaald en eindigde in 2015 op 75,4 kilo. Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen Economic Research (voorheen LEI), in opdracht van Wakker Dier.

Het vleesverbruik daalde in 2015 met bijna een kilo minder dan een jaar eerder.

Minder varkens- en rundvlees

Het gaat volgens Wageningen Economic Research om karkasgewicht, dat is vlees inclusief botten. Het betekent dat ruwweg de helft van de 75,4 kilo daadwerkelijk geconsumeerd wordt. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkensvlees en rundvlees eten. De consumptie van kip, kalf, geit/schaap en paard bleef hetzelfde.

Paardenvlees wordt nauwelijks gegeten

Ongeveer de helft van het verbruik in 2015 – zo’n 36 kg – bestaat uit varkensvlees. Pluimveevlees maakt bijna een derde uit van de vleesconsumptie in Nederland en rundvlees een vijfde. Er is in 2015 gemiddeld 1 kg kalfsvlees gegeten en ook 1 kg schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Daling vleesverbruik is trend

De afname van het vleesverbruik in 2015 sluit volgens Wageningen Economic Research aan bij de trend van de laatste jaren: er wordt minder vlees gegeten in Nederland. Tussen 2005 en 2015 daalde het verbruik van ruim 80 kg in 2005 naar 75 kg in 2015 per hoofd van de bevolking. Dat is een afname van zo’n 6 procent. De daling is echter niet gelijk over de periode 2005-2015 verspreid: tussen 2005 en 2011 schommelt het vleesverbruik rond de 80 kg per hoofd en begint in de jaren daarna af te nemen.

Consumptie pluimveevlees blijft stabiel

Verder doet de daling zich alleen bij varkensvlees en rundvlees voor. De consumptie van pluimveevlees blijft vrij stabiel. De consumptie van kalfs-, schapen- en geitenvlees vertoont ook weinig verandering tussen 2005 en 2015, terwijl de geringe consumptie van paardenvlees in deze jaren sterk is afgenomen. Het Voedingscentrum raadt aan om maximaal 500 gram vlees per week te eten. De gemiddelde Nederlander eet zo’n 725 gram.

Tweede maal in opdracht van Wakker Dier

Wageningen Economic Research (voorheen LEI) berekende voor de tweede maal in opdracht van Wakker Dier de vleesconsumptie in Nederland op basis van statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de productie, invoer en uitvoer van vlees. Dit levert de hoeveelheid aanwezig vlees in Nederland. Aangezien vlees ook kan worden opgeslagen, is in de berekeningen ook een schatting gemaakt van de veranderingen in deze voorraad Wageningen Economic Research is onderdeel van Wageningen University & Research.

Reageer op dit artikel