nieuws

Jumbo en Aldi in race Gouden Windei

Assortiment 3461

Jumbo en Aldi in race Gouden Windei

AMSTERDAM – Jumbo en Aldi zijn genomineerd voor het Gouden Windei.

Dit is de verkiezing die Foodwatch in het leven heeft geroepen voor het, in de ogen van de actiegroep, meest misleidende voedingsmiddel. Jumbo Volkoren knäckebröd en Aldi Gedroogde kokos zijn twee van de zeven genomineerden.

Klein beetje kokos

De ‘gedroogde kokos’ van Aldi bevat volgens Foodwatch slechts een klein beetje kokos (37%), gemixt met 3 soorten suikers: glucose-fructosesiroop, suiker en dextrose. ‘Vervolgens heeft Aldi het aan elkaar geplakt met zetmeel en rundergelatine’, aldus Foodwatch.

Volkorenmeel en veel witte bloem

Het volkoren knäckebröd van Jumbo huismerk bevat volgens Foodwatch slechts 41% volkorenmeel en veel witte bloem. De andere 5 genomineerden zijn: Red Bull Energy Drink, Optimel Griekse stijl yoghurt honing walnoot smaak, Jupiler Alcoholvrij bier, Healthy People Blauwe bosbes en framboos en YumEarth Vitamin C drops.

Cranberries van Albert Heijn

Consumenten kunnen komende drie weken hun stem uitbrengen op de stempagina van Foodwatch. In 2015 wonnen de cranberries van Albert Heijn die bestonden uit twee derde suiker en een derde besjes. Genomineerden voor het Gouden Windei passen soms hun product aan naar aanleiding van de nominatie. Zo haalde Plus vorig jaar haar pindakaas light uit het schap, Aldi paste het etiket aan van haar truffelpasta en Albert Heijn halveerde de suikertoevoeging aan de cranberries.

Voor de zevende keer Gouden Windei

Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben tienduizenden consumenten hun stem uitgebracht. In 2014 won Capri-Sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 ging het Gouden Windei naar Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts. Unilever won de prijs tweemaal: in 2012 met Becel Pro-activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving de prijs in 2010 met het product Actimel.

Consumenten kunnen van 4 november tot de laatste week van november hun stem uitbrengen. De winnaar wordt daarna bekend gemaakt.

Reageer op dit artikel