nieuws

Greenpeace: ‘Tonijn onverantwoord gevangen’

Assortiment 1436

Greenpeace: ‘Tonijn onverantwoord gevangen’

AMSTERDAM – Teksten als ‘duurzaam gevangen’ of ‘gevangen met respect voor de natuur’ op blikjes tonijn, blijken volgens milieuorganisatie Greenpeace vaak niet te deugen.

Ondanks beloften die leveranciers van tonijn in blik volgens Greenpeace deden, wordt nog steeds op tonijn gevist op een manier die ten koste gaat van andere zeedieren, zoals haaien. Dat meldt Greenpeace maandag.

Fish Tales uitzondering

De milieuorganisatie vroeg aan zeven producenten van tonijn-in-blik in Nederland welke tonijn ze vangen en hoe ze dat precies doen. Bedreigde tonijn wordt gelukkig veelal met rust gelaten, maar zes van de zeven leveranciers verkopen nog steeds tonijn die op een schadelijke manier is gevangen. Alleen Fish Tales vangt op een ‘eerlijke en duurzame’ wijze, stelt Greenpeace.

Omstreden vangstmethodes tonijn

In 2011 beloofde de grootste tonijnverwerker John West uiterlijk eind dit jaar alleen nog tonijn te verkopen die op een verantwoorde manier is gevangen. Maar volgens Greenpeace blijkt uit gegevens van de producent zelf dat 95 procent van de tonijn nog steeds wordt gevangen met zogenoemde lokvlotten. De methode is omstreden omdat in deze kooien op een diepte van enkele tientallen meters ook veel andere vis terechtkomt.

Grafiek vangstmethoden

De rode vlakken laten zien in hoeverre leveranciers omstreden vangmethoden gebruiken bij de vangst van tonijn. Bron: Greenpeace.

Misstanden rond tonijn

Volgens Greenpeace wordt op geen enkele vis zó gejaagd als op de tonijn en druipen de misstanden van de tonijnindustrie. De milieuorganisatie roept tonijngigant Thai Union, het moederbedrijf van John West, op om leiderschap te tonen om de tonijnindustrie ten goede te veranderen en deze eerlijk, duurzaam en veilig te maken.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel