nieuws

Drie Ekoplaza’s in finale beste biowinkel

Assortiment 1836

Drie Ekoplaza’s in finale beste biowinkel

ZWOLLE – Bionext en de Biowinkelvereniging hebben de genomineerden bekendgemaakt voor de verkiezing Beste Biowinkel van 2017. Ekoplaza is met drie genomineerde winkels het best vertegenwoordigd.

De organisatie van de winkelwedstrijd heeft de deelnemers ingedeeld in vier categorieën, met elk drie finalisten.

Ekoplaza drie keer genomineerd

In de categorie grote winkels maken Natuurwinkel Amersfoort, Ekoplaza Alkmaar en de Estafette uit diezelfde stad kans op de titel beste biowinkel. Bij de middelgrote winkels zijn twee Ekoplaza-vestigingen genomineerd: die in Schoorl en Utrecht (Zadelstraat). De derde genomineerde is Estafette Bos en Lommer in Amsterdam.

Ook verkiezing beste online biowinkel

Ook webwinkels maken kans op een verkiezing. Hofwebwinkel.nl, ekonoom.nl en beterbio.nl zijn de genomineerden. In de laatste categorie, boerderijwinkels, maken landgoedwinkel Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, Bioboerderij’t Schop in Hilvarenbeek en het Kleinlangevelsloo – Biologisch made easy! in Raalte kans op de titel beste biowinkel.

Korte lijnen met leveranciers

Op de website biojournaal.nl legt Bionext-directeur Bavo van den Idsert uit hoe de nominaties tot stand zijn gekomen. ‘Biologische speciaalzaken hebben vaak korte lijnen met hun leveranciers. Zij zijn bij uitstek in staat om te laten zien waar en op welke wijze het verkochte voedsel geproduceerd wordt. En dan gaat het om alle producten, niet alleen om die van de biologische boer uit de regio. Met deze verkiezing kunnen winkels laten zien waar ze zo sterk in zijn staan ten opzichte van de grote supermarkten.’

Jury en publiek bepalen winnaars

Het publiek kan de komende weken online stemmen op zijn favoriete biowinkel. Daarnaast gaat een vakjury op pad om onaangekondigd bezoeken af te leggen bij de genomineerde winkels en bestellingen te doen bij de online aanbieders. De jury bestaat uit Michiel Bussink, journalist gespecialiseerd in eten en drinken, voedsel en landbouw, Henk Hofstede, Sector Banker Retail ABN AMRO, Roosmarijn Saat, eigenaar biologische speciaalzaak Gimsel Rotterdam en winnaar verkiezing 2016 in de categorie grote biowinkel en Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit.

Biobeurs in Zwolle

Het eindoordeel is een combinatie van de publieksstemmen en het oordeel van de jury, waarbij laatstgenoemde voor 80 procent meetelt. De winnaars worden bekendgemaakt op de jaarlijkse Biobeurs in Zwolle, die plaatsvindt op woensdag 18 januari.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel