nieuws

Buurtsupers verkopen volop kooi-eieren

Assortiment 1775

Buurtsupers verkopen volop kooi-eieren

DEN HAAG – In buurtsupermarkten, die niet tot een keten behoren, zijn kooi-eieren nog volop verkrijgbaar.

Kooi-eieren worden door de grote supermarktketens al meer dan tien jaar niet meer verkocht, maar in kleine buurtsupermarkten, die niet tot een keten behoren, worden deze eieren nog veelvuldig verkocht. Dat blijkt uit een onderzoek door Roamler Retail Analytics in opdracht van Wakker Dier.

Beter bekend als legbatterijen

Kooi-eieren worden gelegd in kooisystemen, bij consumenten beter bekend als legbatterijen. De legkippen hebben hier de minste bewegingsruimte in vergelijking met andere systemen.

Steekproef door Roamler

Retail-onderzoeksbureau Roamler voerde een steekproef uit. In honderd kleine supermarkten verspreid over heel Nederland bekeek Roamler welke types tafeleieren er in de schappen lagen.

Kooi-eieren in 31 winkels

Het meest voorkomende ei (aangeboden bij 72 winkels) was het scharrelei, ofwel schuurei, van kippen die met negen dieren per vierkante meter in schuren leven en nooit buiten komen. Daarna volgde het kooi-ei (31 winkels). De diervriendelijkere vrije-uitloop- en biologische eieren lagen veel minder vaak in de schappen. Bij zeven buurtsupermarkten was één van deze varianten te vinden.

Eieren zonder ei-code niet in telling

Roamler maakt gebruik van ‘crowdsourcing’; via een mobiele applicatie verzamelen gebruikers informatie over bijvoorbeeld het assortiment in bepaalde winkels. Gebruikers van de app stuurden in dit onderzoek informatie in over de ei-code, de verpakking en de productinformatie bij het schap. Eieren zonder ei-code zijn – bij gebrek aan herkomstaanduiding – uit de verdere telling gehouden. Bij de bezochte buurtsupermarkten ligt de nadruk vaak op producten uit buitenlandse keukens. Natuurvoedingswinkels werden uitgesloten, omdat deze sowieso enkel biologische producten verkopen.

Reageer op dit artikel