nieuws

Vriesia verzet zich tegen drogisterijfusie

Assortiment 2308

Vriesia verzet zich tegen drogisterijfusie

ALKMAAR – Drogisterijgroothandel Vriesia verzet zich tegen de voorgenomen fusie tussen concurrenten Holland Pharma/DA en Faco. Door die fusie ontstaat volgens Vriesia een veel te groot machtsblok.

Vriesia vreest dat zelfstandige ondernemers door de fusie zullen worden meegezogen in een prijzenoorlog. Dit zal leiden tot een verschraling van het assortiment bij zelfstandige drogisten. ‘Vriesia gaat ervanuit dat de Autoriteit Consument & Markt zich duidelijk uitspreekt voor de zelfstandige drogist en de consument en de voorgenomen fusie zal voorkomen’, zo schrijft de organisatie in een persbericht.

400 van 550 zelfstandige drogisterijen onder één dak

De groothandel stelt dat binnen de zelfstandige drogisterijen er zodadelijk vierhonderd van de 550 onder één dak terechtkomen, met een marktaandeel in omzet van 70 procent. André Bruinsma, Directeur operations Vriesia: ‘Te weinig partijen bepalen de prijs en dat is voor de zelfstandige drogisterij niet goed en gaat een onontkoombaar effect hebben.’

Drogisterijfusie zorgt voor verschraling

Commercieel directeur Gerben Dreijer denkt dat de uitgebreid gesorteerde zelfstandige drogist straks gaat verdwijnen. ‘Het vak verdwijnt en het assortiment van de drogist wordt commerciëler en uitgekleed. We gaan van gemiddeld 15.000 artikelen over naar 5.500 artikelen per winkel. Zogenaamde ‘hardlopers’ voeren de boventoon en de winkelbezetting wordt tot een minimum teruggebracht. Een kaalslag in assortiment en winkels die onherroepelijk slachtoffers gaat eisen onder drogisten. We moeten waken voor het schrikbeeld zoals dat in Engeland is ontstaan waar er een eenvormige massa is ontstaan met nog maar twee drogisterijreuzen.’

ACM stelt onderzoek in naar effect van fusie

In julie van dit jaar maakte de Autoriteit Consument & Markt al bekend nader onderzoek te willen doen naar de gevolgen van het samensmelten van Holland Pharma en Faco. Holland Pharma nam DA, dat in december failliet ging, pas in april van dit jaar definitief over. De kartelwaakhond maakt zich echter vooral zorgen over de groothandelsmarkt, niet zozeer de de markt voor consumenten. Die kunnen ook bij ketens als Etos, Trekpleister en Kruidvat terecht. Voor zelfstandige ondernemers binnen de drogmeticawereld blijven echter maar een beperkt aantal mogelijkheden over.

Reageer op dit artikel