nieuws

STAP pleit voor minimumprijs voor bier

Assortiment 1138

STAP pleit voor minimumprijs voor bier

DEN HAAG – Beleidsorganisatie STAP pleit voor een wettelijk bepaalde minimumprijs voor alcoholhoudende drank. Een kratje bier zou daardoor in de supermarkt minimaal €8,50 gaan kosten.

Dat is een aanzienlijk hogere prijs dan de goedkoopste kratjes nu in de supermarkt, schrijft RTL Nieuws. Een krat AH Basic bij Albert Heijn kost €4,94, Holger bier €4,79 bij Plus. ‘Dat zijn echt bespottelijke prijzen’, zegt directeur Wim van Dalen van STAP tegen de zender. Volgens hem trekken de lage prijzen jongeren en probleemdrinkers aan. De invoering van een minimumprijs op alcohol zou hier een oplossing voor zijn.

Kansen voor minimumprijs ondanks EU-regels

De organisatie ziet ruimte voor zo’n minimumprijs, ondanks het feit dat dit volgens Europese regels niet is toegestaan. STAP baseert zich daarbij op de uitspraak van een rechtbank in Schotland die oordeelde dat een minimumprijs wel mogelijk is als het effect daarvan op de volksgezondheid groter is dan die van een accijnsverhoging. Probleem bij die laatste methode is dat supermarkten de hogere accijnzen niet altijd aan klanten doorberekenen.

Maatregel zou supermarkten geen omzet kosten

STAP haalt een onderzoek van het Institute for Fiscal Studies uit 2010 aan waaruit zou blijken dat de minimumprijs geen negatief effect heeft op de omzetten van supermarkten. Weliswaar verkopen ze minder bier, maar de kassa-aanslag per krat bier is wel hoger. Uiteindelijk moet STAP proberen de politiek te overtuigen van de noodzaak van zo’n minimumprijs. Daartoe is een uitgebreide studie gepubliceerd.

Ook in de horeca

De maatregel zou niet alleen moeten gelden voor bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken in de supermarkt, maar bijvoorbeeld ook voor bier in de horeca.

Reageer op dit artikel