nieuws

‘Oermelk’ bij Plus en Coop

Assortiment 3085

‘Oermelk’ bij Plus en Coop

ZEEWOLDE – Plus en Coop zijn vanaf komende maandag de eerste supermarktketens die de zogenoemde A2-melk in de schappen hebben.

Deze ‘oermelk’ wordt gezien als het speltbrood van de zuivel, meldt de NOS vandaag.

Speciaal geselecteerde koeien

A2-melk is een product van de Veco Groep. Het bedrijf Blu Cow heeft een aantal melkveehouders met speciaal geselecteerde koeien gekoppeld aan Vecozuivel in Zeewolde. A2- of ‘oer-koeien’ hebben een ander dna, waardoor ze melk leveren met een afwijkende eiwitstructuur. Melkveehouders selecteren de dieren die enkel en alleen het A2 beta-casein proteïne produceren.

Eiwitten worden anders afgebroken

Bij het verteren van de melk worden de A1-eiwitten anders afgebroken dan de A2-eiwitten. De verteringsproducten van A1-melk geven bij sommige mensen problemen, zoals een opgeblazen gevoel of diarree. Dat is bij A2-melk niet het geval.

Terugkeren naar gewone melk

De biologische A2-melk die Plus gaat verkopen is afkomstig van melkveehouder Bomers in Groenlo. Arie van Zijtveld, hoofd zuivel bij Plus, tegenover de NOS: ‘We weten dat veel mensen switchen naar soja- en geitenmelk en dit product zou mensen weer terug kunnen doen keren naar gewone melk.’

Boeren krijgen extra betaald

Boeren krijgen extra betaald voor de A2-melk en de drank is in de supermarkt daarom duurder dan reguliere melk. Dat komt omdat er een aparte  productielijn voor de melk ontwikkeld is in de melkfabriek in Zeewolde. Bovendien wordt alle melk getest in een laboratorium voor het op de markt gebracht wordt.

In Engeland in kleinere supermarkten

In Engeland wordt A2 melk verkocht in de kleinere supermarkten, terwijl in Nieuw-Zeeland en Australië het marktaandeel van A2 melk al 9 procent is ten opzichte van A1 melk, meldt Infonu.nl.

Geen bewijs voor gezondheidsclaim

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid concludeerde in 2009 volgens  NewScientist dat er geen wetenschappelijke onderbouwing bestaat voor de claim dat A2-melk gezonder zou zijn.

Reageer op dit artikel