nieuws

‘Stop drankverkoop in de supermarkt’

Assortiment 1699

‘Stop drankverkoop in de supermarkt’
Michel Zoeter

ARNHEM – De scheidende topman van IrisZorg, een grote instelling voor verslavingszorg, doet een oproep aan de overheid om de verkoop van bier, wijn en mixdrankjes bij de supermarkt te verbieden.

In een vraaggesprek met dagblad De Gelderlander stelt Don Olthof dat de verkoop beperkt zou moeten blijven tot slijterijen. ‘Van alle verslavingsproblemen zijn de problemen rond alcohol altijd het grootst geweest’, zegt Olthof in de krant. ‘Alcohol is dan ook de meest toxische stof. Als het het nu zouden uitvinden, zou het absoluut verboden zijn. Maar door de jaren heen is alcohol steeds vrijer en makkelijker verkrijgbaar geworden. Alsof het een levensmiddel is.’

Nogal rigoureus

De Nederlandse supermarkten reageren in de krant niet positief op het voorstel om de drankverkoop te beperken. Ze noemen het ‘nogal rigoureus’. ‘Er is een grote groep klanten die goed met alcohol omgaat en het makkelijk vindt om bier of wijn in de supermarkt te kopen. Het is niet handig om naar een andere winkel te moeten voor drank’, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Drank is goed voor 6 procent van de supermarktomzet, maar daarin is ook de accijns en de hogere belasting op drank opgenomen.

Groeiende steun voor beperking drankverkoop

De oproep van Olthof komt niet helemaal uit het niets. Het lijkt erop alsof maatregelen om de verkoop van drank te beperken aan populariteit winnen. Onderzoek van Deloitte wijst uit dat inmiddels 9 procent van de Nederlanders voorstander is van een volledig verbod op de verkoop van bier en wijn in de supermarkt. Nog eens 36 procent wil dat supermarkten drank alleen nog vanuit afgezonderde gedeelten van de winkel mogen verkopen.

Pleidooi voor minimumprijs

Enkele dagen geleden pleitte beleidsorganisatie STAP nog voor een minimumprijs voor alcohol om het stuntwerk met kratten bier tegen te gaan.

Reageer op dit artikel