nieuws

Kabinet wil versobering sigarettenpakjes

Assortiment 977

Kabinet wil versobering sigarettenpakjes
Het kabinet neemt nieuwe maatregelen rond sigarettenpakjes. Foto: ANP

Sigarettenfabrikanten mogen hun waar niet langer voorzien van opsmuk om deze te laten opvallen. Daarmee moet roken onder jongeren verder worden teruggedrongen.

Dat vindt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Hij heeft de Tweede Kamer voorgesteld de tabaksindustrie strengere regels op te leggen. Van Rijn wil het gebruik van opvallende kleur, glimmend, doorzichtig en metalig materiaal en verpakkingen met ‘bijzondere effecten’ aan banden leggen. Ook mogen de tabaksfabrikanten wat hem betreft hun waar niet langer koppelen aan een bijzondere gelegenheid, zoals Koningsdag.

Makkelijker nieuwe soorten sigarettenpakjes verbieden

De fabrikanten zouden met de opzichtige verpakkingen vooral jongeren willen aanspreken, die volgens de staatssecretaris extra gevoelig zijn voor deze marketingmethoden. De tabaksindustrie is niet voor een gat te vangen, denkt Van Rijn. Zij zal vermoedelijk nieuwe manieren bedenken om haar product aan de man te brengen. Daarom wil de staatssecretaris het makkelijker maken nieuwe soorten verpakkingsreclame eveneens te verbieden.

Helemaal merkloze pakjes juridisch niet haalbaar

Het AD meldt dat ook is gekeken naar de mogelijkheid om tot merkloze pakjes sigaretten te komen. Uit juridisch onderzoek zou echter zijn gebleken dat een merkenban te veel consequenties heeft en tabak een legaal product is voor meerderjarigen. Zo loopt in het Verenigd Koninkrijk hierover een rechtszaak van de tabaksindustrie tegen de overheid.

Tweede maatregel in korte tijd

Uiterlijk in juli 2018 mogen, als de maatregel wordt doorgestuurd, er geen verpakkingen met extra elementen meer worden verkocht in Nederland. Het is de tweede reeks maatregelen rond tabaksverpakkingen in korte tijd. Vorig jaar werd het besluit genomen om afschrikwekkende plaatjes verplicht te stellen op sigarettenpakjes. Deze verpakkingen stromen op dit moment in.

 

Reageer op dit artikel