nieuws

‘Gezondheidsclaim rond oermelk mag niet’

Assortiment 1834

‘Gezondheidsclaim rond oermelk mag niet’

WAGENINGEN – De zogenoemde oermelk waar Coop en Plus mee beginnen levert kritiek op uit wetenschappelijke hoek. ‘Het is wettelijk niet toegestaan een gezondheidsclaim te maken, ook niet over een gunstig effect op de darmen.’

Dat zegt hoogleraar zuivelkunde aan de Universiteit van Wageningen, Toon van Hooijdonk, vanmorgen in De Volkskrant. Hij wijst daarbij op een onderzoek van de Europese organisatie voor voedselveiligheid EFSA naar de verschillen tussen A1- en A2-melk. ‘EFSA concludeerde dat de gezondheidsclaims die worden toegeschreven aan de A2-melk onvoldoende zijn onderbouwd. Het is wettelijk niet toegestaan een gezondheidsclaim te maken, ook niet over een gunstig effect op de darmen.’

Plus en Coop beginnen met de verkoop van de melk

Plus en Coop kondigden eerder deze week aan te beginnen met de verkoop van de zogenoemde A2-melk, die ook wel als oermelk wordt aangeduid. A2-melk is een product van de Veco Groep. Het bedrijf Blu Cow heeft een aantal melkveehouders met speciaal geselecteerde koeien gekoppeld aan Vecozuivel in Zeewolde. A2- of ‘oer-koeien’ hebben een ander dna, waardoor ze melk leveren met een afwijkende eiwitstructuur. Melkveehouders selecteren de dieren die enkel en alleen het A2 beta-casein proteïne produceren.

Hoogleraar snapt gebruik van de term oermelk niet

Hoogleraar Van Hooijdonk snapt niets van het gebruik van de term oermelk. ‘De ene koe geeft A1-melk, de andere A2, en een volgende A1 én A2. Dat is genetisch bepaald. Niemand weet wat de oorspronkelijke oervariant was en wanneer de mutaties hebben plaatsgevonden die dit verschil hebben veroorzaakt’, zegt hij in de krant. Ook het Voedingscentrum stelt daar dat er onvoldoende onderbouwing is voor de gezondheidsclaims.

Fabrikant ziet wel degelijk voldoende onderbouwing voor claim

Bij Blu Cow blijven ze echter optimistisch. Manager Mark Kaptein: ‘Het EFSA-onderzoek ging over een aantoonbaar effect in het bloed, maar wij beperken ons tot het lokale effect in de darm en dat is heel goed beschreven.’

Reageer op dit artikel