nieuws

Dure hummus komt slechtst uit de test

Assortiment 8440

Dure hummus komt slechtst uit de test

DEN HAAG – De duurste merken hummus komen het slechtst uit de test van de Consumentenbond. Maza en Lidl krijgen respectievelijk de labels ‘beste uit de test’ en ‘beste koop’.

Dat staat in het novembernummer van de Consumentengids. In totaal zijn twaalf soorten hummus getest door zowel consumenten als experts. Het algemene oordeel is dat de smaak van de producten die bij de supermarkt te koop zijn weinig te maken heeft met de authentieke smaak van het product. ‘Vooral de experts worden er niet blij van. Ze denken regelmatig eerder mayonaise dan hummus te proeven’, schrijft de bond in het artikel.

Dure hummus slecht uit de test

Opvallend is dat de duurdere soorten hummus het slechts uit de test komen. Het gaat daarbij om merken als Florentin, Benny’s Moshel en Hobbit die te koop zijn bij formules als Ekoplaza, Marqt en de Natuurwinkel. ‘Een beetje als stopverf’, is het oordeel van consumenten over Hobbit. De experts zijn nog harder in hun kritiek. ‘Ook zij vergelijken hem met een product uit de bouwmarkt: behanglijm.’

Experts vinden hummus van Aldi het slechtst

Bij de experts komt de hummus van Aldi echter als slechtste uit de bus, de structuur en de te pittige smaak van de AH-variant valt slecht en de hummus van Jumbo heeft een vreemde chemische bijsmaak. Lidl en Maza zijn favoriet bij zowel de experts als de consumenten. Ook die van Plus valt relatief in de smaak. De bond is over het algemeen kritisch over het aantal calorieën en het zoutgehalte in veel van de producten. Vooral de hummus van Aldi is erg zout.

Maza, Lidl en Plus krijgen hoogste cijfers in eindranglijst

In de eindrangschikking, gebaseerd op een aantal factoren waaronder de smaakpanels, is Maza met het rapportcijfer 7,1 de winnaar. Lidl is tweede met een 7,0, terwijl de hummus van Plus het testoordeel 6,9 krijgt. De Albert Heijn-variant ontvangt een 6,7. De hummus van TerraSana staat onderaan met een 4,5, gevolgd door Florentin (4,7) en Benny Moshel’s (4,8).

Reageer op dit artikel