nieuws

CDA wil suikertaks invoeren

Assortiment 3730

CDA wil suikertaks invoeren

DEN HAAG – Het CDA pleit in het gisteren gepresenteerde verkiezingsprogramma voor een suikertaks op onder meer suikerhoudende frisdranken en producten.

Volgens CDA-leider Buma vormen te veel suiker en slechte voeding een grote bedreiging voor de gezondheid van kinderen, zegt hij in De Telegraaf. Het CDA wil de opbrengst van de belasting investeren in preventie en sport om zo de gezondheid van kinderen te bevorderen.

Suikertaks helpt volgens WHO

Dat het invoeren van een suikertaks helpt om de suikerinname naar beneden te brengen blijkt uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Daaruit blijkt dat het verhogen van de prijs van suikerhoudende dranken met minstens 20 procent leidt tot een afname van de consumptie. In Mexico nam de verkoop van suikerhoudende frisdranken met 6 procent af nadat die 10 procent duurder werden door de invoering van een suikertaks. En in Hongarije bleek dat 26 tot 32 procent van consumenten minder suikerrijke producten koopt nadat die extra werden belast.

Andere Europese landen lopen voorop

Naast Hongarije heffen ook landen als Finland en Frankrijk een extra belasting op ongezonde producten zoals snoep, ijs en suikerhoudende dranken. Groot-Brittannië voert in 2018 een speciale belasting in op suikerhoudende dranken die door de frisdrankindustrie moet worden opgehoest.

Lees ook: Frisdranktaks niet in Nederland >>

Suikertaks hard nodig

De invoering van een suikertaks is volgens de WHO hard nodig in de wereldwijde strijd tegen obesitas. Sinds 1980 verdubbelde het aantal mensen met obesitas.  39 procent van de volwassenen kampt met overgekocht, blijkt uit cijfers uit 2014. Daarvan kampt 13 procent met obesitas. Daardoor stijgt ook het aantal mensen met diabetes, van 108 miljoen in 1980 naar 422 miljoen in 2014.

Nederland laat het aan markt over

Minister Edith Schippers laat het vooralsnog liever aan de markt over. Industrie, overheid en andere stakeholders sloten onder meer het Convenant Gezond Gewicht. Volgens emeritus hoogleraar Fred Brouns (voedingsleer) levert dat weinig op en hij juicht de invoering van een suikertaks op frisdranken toe. ‘Het zou een goed begin zijn om duidelijk te maken dat als de industrie het niet regelt, de  overheid het doet.’ Hij voorziet wel moeilijkheden bij de uitvoering. Hij vraagt zich af wat er met vruchtensap moet gebeuren en voorziet dat mensen in de grensstreek in Duitsland of België hun frisdrank zullen gaan halen.

Wat is uw mening over een eventuele suikertaks? Praat mee op Facebook >>

Reageer op dit artikel