nieuws

Varkensboeren: gebruik lesstof Wakker Dier niet

Assortiment 1257

Varkensboeren: gebruik lesstof Wakker Dier niet

DEN HAAG – De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij roepen scholen op de lespakketten van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier niet te gebruiken.

Kinderen krijgen propaganda van dierenactivisten’ voorgeschoteld, meldden de varkensboeren dinsdag.

‘Wakker Dier suggereert slecht leven’

Wakker Dier zou in de lespakketten suggereren dat dieren in veehouderijen een slecht leven hebben, wat volgens de belangenorganisaties niet het geval is. Daarnaast stelt de dierenwelzijnsorganisatie dat boeren hun dieren als producten beschouwen. ‘Terwijl elk dier door de boer als dier wordt beschouwd en als zodanig wordt verzorgd.’

Lespakketten jaarlijks aangeboden

Wakker Dier leert kinderen bovendien dat dieren ‘met te veel’ op een klein oppervlak leven. Ook dat klopt volgens de varkensboeren niet. De organisatie biedt basisscholen en middelbare scholen lespakketten aan bij het begin van elk nieuw schooljaar.

Organisatie reageert verbaasd

Wakker Dier is verbaasd over de negatieve houding van de varkenshouders. ‘Wij schetsen een realistisch beeld van de situatie. We leggen op een vriendelijke manier uit dat mensen beter kunnen kiezen voor beter en duurder vlees. Dat is ook beter voor de varkensboeren, zij zouden juist blij met deze aandacht moeten zijn’, zegt een woordvoerster.

Wakker Dier vaker in opspraak

Het is niet de eerste keer dit jaar dat Wakker Dier kritiek krijgt op een campagne. Eerder reageerde het CBL op kritiek van Wakker Dier op supermarkten die massaal ‘dieronvriendelijke schuureieren’ zouden verkopen. Het CBL vond dat de consument in de Nederlandse supermarkten volop keuze heeft uit diverse soorten verantwoorde eieren. De aantijgingen van Wakker Dier waren volgens de branche-organisatie vergezocht.

Ook Emté en Plus waren boos

En kort daarvoor reageerden ook de formules Emté en Plus op Wakker Dier. De formules noemden de definitie die Wakker Dier sinds kort hanteert voor kiloknallers misleidend. Zo wordt een diervriendelijk concept, als Natuurvlees van Emté, tot afschuw van de formule ook ingedeeld bij de kiloknallers.

Reageer op dit artikel