nieuws

Bond: ‘Enorm veel gesjoemel met eten’

Assortiment 1807

Bond: ‘Enorm veel gesjoemel met eten’
Archieffoto Pixabay

DEN HAAG – De Consumentenbond heeft een grootschalig onderzoek laten uitvoeren naar voedselfraude bij retailers en in de horeca. In ruim 20 procent van de gevallen bleek er gesjoemeld te zijn.

De uitkomst van het onderzoek is gepubliceerd in het oktobernummer van de Consumentengids. In totaal liet de organisatie dik 150 producten testen, onder meer door dna-analyse. De uitkomst is dat in 21 procent van de gevallen iets niet in orde is. De bond noemt daarbij een aantal voorbeeld. ‘Lamsvlees is bij restaurants en slagers in bijna de helft van de gevallen niet 100 procent lamsvlees, maar (minstens) 40 procent ander vlees.’

Veel gebruik van minderwaardige vervangers gezien

Een ander voorbeeld van het door de bond geconstateerde gesjoemel betreft extra vergine olijfolie. ‘De inhoud van de flessen komt regelmatig niet overeen met wat op de verpakking staat. Verder blijken sommige soorten oregano, manukahoning en lekkerbekjes van kabeljauw niet oké. We vonden minderwaardige of goedkopere vervangers in plaats van de beloofde producten’, briest de Consumentenbond in het artikel.

‘Extra vergine olijfolie van Aldi is lampenolie’

Bij de olijfolie wordt specifiek discounter Aldi genoemd. ‘Aldi’s biologische olie van Mama Nature is geen extra vergine, maar ‘lampante’ olie; dit is de Italiaanse term voor olie die van zo’n slechte kwaliteit is dat hij vroeger dikwijls als lampenolie werd gebruikt. Tegenwoordig wordt zulke olie vaak geraffineerd en daarna gemengd met extra vergine olijfolie en verkocht om in te bakken.’ Naar aanleiding van de test heeft Aldi besloten te stoppen met de verkoop.

De manukahoning van Jumbo is nep

Ook Jumbo krijgt er in het onderzoek van langs. Het gaat daarbij om de exclusieve manukahoning. ‘Die van Jumbo blijkt pure nep’, schrijft de bond. Overigens was met vier van de acht geteste potjes iets mis. Wie denkt een broodje met lamsgehakt, lamsshoarma of lamskebab te kopen in de horeca krijgt vaak iets anders voorgeschoteld. ‘In zes van de dertig porties troffen we geen spoor lamsvlees aan. We krgen rund of kalkoen en één keer vonden we ook varkensvlees. In nog eens acht porties zat wel lam, maar dan gemengd met minstens 40 procent ander vlees.’

Reageer op dit artikel