nieuws

Biologisch groeit harder dan markt

Assortiment 4971

Biologisch groeit harder dan markt

ZEIST – De markt voor biologische producten groeide in 2015 met 11,5 procent naar €1,3 miljard.

Supermarkten zijn de motor achter deze omzetgroei. De omzet van het biologisch assortiment in supermarkten groeide zelfs met 18,7 procent. Dat is zes keer zo veel als de omzetstijging van de totale levensmiddelenhandel,, die circa 3 procent bedraagt. Dit blijkt uit cijfers uit het Bionext Trendrapport 2015 – juni 2016.

Bio groeit het hardst in kruidenierswaren

Koplopers in de groei is het segment van de droge kruidenierswaren, waar onder meer de categorieën sappen, dranken, koffie & thee, ontbijtproducten, broodbeleg, babyvoeding, zoete en zoute snacks en conserven worden gerekend. De verkoop van biologische dkw stijgt in totaal met 32,6%. De belangrijkste verklaring voor deze groei is dat het aanbod van houdbare producten in de supermarkt sterk verbeterd is in 2015. De hardste groeiers in dit segment zijn snoep-chocolade-koek (76 procent), ontbijtproducten (60 procent), broodbeleg (47 procent) en koffie-thee-cacao (34 procent).

Biologisch vers groeit minder hard

Ook de versgroepen eieren, agf, vlees en zuivel maken een groei van gemiddeld 12,9 procent door. Koplopers in het vers-segment zijn fruit (27 procent), kaas (25 procent), vleeswaren (22 procent), pluimvee- en varkensvlees (18 procent) en brood en eieren (17 procent). Het product met het hoogste marktaandeel blijft het biologische ei: 13,2 procent. Biologische AGF volgt met 4,1 procent.

Supers groeien harder in bio dan speciaalzaken

De groei van biologische producten heeft vooral in supermarkten plaats, speciaalzaken blijven achter. In 2015 lieten zijn zelfs een krimp met 0,3 procent zien. In de eerste helft van 2016 treedt een licht herstel in met een groei van 2,3 procent. Supermarkten maakten in 2015 juiste en versnelling door, de omzet groeide van €551,7 naar €654,8 miljoen.

Nieuwe bioboeren en -telers gezocht

Bionext waarschuwt dat de groei geremd zou kunnen worden door het aanbod. De groei van het biologisch areaal in Nederland kan de groei niet bijhouden. In 2015 daalde het aantal hectares gecertificeerde grond zelfs met 0,6%. In 2016 kenterde dat iets, het areaal groeide in het eerste half jaar met 1,6 procent. Volgens Bionext zou de overheid biologisch voedsel meer moeten stimuleren.

Reageer op dit artikel