nieuws

Ministeries bestuderen blanco sigarettenpakjes

Assortiment 1347

Ministeries bestuderen blanco sigarettenpakjes
Diverse supermarktformules halen sigarettenpakjes uit het zicht onder meer door speciale schuifwanden.

DEN HAAG – De verkoop van ‘blanco’ pakjes sigaretten zonder merklogo’s van de sigarettenmerken kan in Nederland de toekomst zijn.

De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken bestuderen deze maatregel om de verpakkingen minder aantrekkelijk te maken. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

Waarschuwingen en foto’s op sigarettenpakjes

Op de sigarettenpakjes zijn waarschuwende teksten en foto’s nu al verplicht. Maar de verpakkingen zijn nog steeds voorzien van de ‘aantrekkelijke’ merklogo’s, kleuren en lettertypen van de fabrikanten. Volgens de ministeries is het zogeheten plain packaging één van de opties die worden bekeken. De Tweede Kamer vroeg februari dit jaar in een motie om extra maatregelen tegen aantrekkelijke sigarettenverpakkingen. De plannen moeten voor 1 oktober gereed zijn.

‘Heksenjacht op roker’

Van de grote partijen stemden de VVD en PVV destijds tegen de motie van Kamerleden Marith Volp (PvdA) en Hanke Bruins Slot (CDA) die desalniettemin werd aangenomen. Tweede Kamerlid Erik Ziengs van de VVD ziet weinig in de plannen om blanco sigarettenpakjes in Nederland in te voeren. Hij is klaar met de heksenjacht op de roker, laat hij weten. Volgens Ziengs zijn andere partijen ‘een soort rupsjes-nooit-genoeg die maar willen blijven sleutelen aan de maakbaarheid van de samenleving. Terwijl wij staan voor het recht van volwassen mensen om zelf keuzes te maken.’

Blanco sigarettenpakjes niet uniek

Het idee van blanco pakjes is niet uniek. Australië introduceerde de neutrale pakjes in 2012 en was daarmee het eerste land ter wereld. Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk worden de pakjes blanco. De invoering ging gepaard met verzet door de tabaksindustrie.

Reageer op dit artikel