nieuws

Eosta: ‘Supermarkten crimineel met agf’

Assortiment 3205

Eosta: ‘Supermarkten crimineel met agf’
Foto: Roel Dijkstra

WADDINXVEEN – Topman Volkert Engelsman van fruitimporteur Eosta beschuldigt supermarkten in een interview van ‘onethisch – ja, zelfs crimineel’ – handelen bij de verkoop van groenten en fruit.

In een interview met Het Financieele Dagblad zegt Engelsman: ‘Het is allemaal gericht op de korte termijn, op het aandeelhoudersbelang. De schade die het telen aanricht aan mens en milieu, wordt niet meegerekend in de verkoopprijs. Het is schandalig. Breng de échte kosten in rekening’.’ Volgens Engelsman zit er iets structureel fout in de prijs die telers ontvangen en de prijs die consumenten uiteindelijk in de winkel betalen.

Het is geen systeemfout, het is crimineel

Engelsman: ‘Eosta betaalt telers een reëel bedrag, veel supermarkten doen dat niet. Daarmee wentelen ze de gezondheids- en milieukosten af op de maatschappij. Academici spreken van een systeemfout. Ik vind het crimineel. Telers worden door de retailers tegen elkaar uitgespeeld in een race to the bottom.’

Albert Heijn in wurggreep van oude economie

Opvallend is dat Engelsman in het interview zijn eigen klant Albert Heijn bekritiseert. De Nederlandse marktleider zit volgens hem in ‘de wurggreep’ van de oude economie. ‘Transparantie, zodat klanten kunnen zien waar de producten in het schap vandaan komen, wordt door Albert Heijn als levensbedreigend ervaren’, tiert de agf-handelaar die zich heeft toegelegd op de handel in verantwoordelijk geteelde producten. Eosta is goed voor een jaaromzet van meer dan €100 miljoen, met afgelopen jaar een groei van 11 procent.

AH herkent zich totaal niet in de kritiek

Albert Heijn zegt zich totaal niet te herkennen in de kritiek. ‘Deze uitspraken staan heel ver weg van onze visie en ons beleid. We gaan hierover inhoudelijk in gesprek met Volkert Engelsman’, zo laat een woordvoerder weten aan Het Financieele Dagblad.

Reageer op dit artikel