nieuws

Boeren boos op supers en milieuclubs

Assortiment 1565

Boeren boos op supers en milieuclubs

DEN HAAG – Het akkoord tussen Albert Heijn, Jumbo en actiegroepen Greenpeace en Natuur & Milieu om bijensterfte tegen te gaan, is niet goed gevallen bij boeren.

Boeren vragen zich af waarom ze niet betrokken zijn bij het overleg en het akkoord, terwijl het wel effect heeft op de manier waarop ze moeten werken. Voorzitter Maat van belangenorganisatie LTO Nederland tegen de NOS: ‘We willen op alle terreinen afspraken maken, maar dan willen we ook aan tafel zitten.’ De supermarkten en de milieuclubs sloten vorige week een akkoord om het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug te dringen om zo bijen te beschermen.

Nederland al wereldwijd koploper in schone agf

LTO Nederland vraagt zich sowieso af waar het akkoord precies voor nodig is, aangezien de agf die in Nederland wordt geproduceerd bij de schoonste ter wereld horen. ‘Wij hebben in vijftien jaar tijd het gebruik van bestrijdingsmiddelen met 80 procent verminderd. We zijn koploper in de wereld’, stelt Maat in een reactie op het akkoord waar Albert Heijn en Jumbo bij betrokken zijn.

Akkoord werkt valse concurrentie met buitenland in de hand

De land- en tuinbouworganisatie vreest ook dat het akkoord uiteindelijk valse concurrentie vanuit het buitenland in de hand gaat werken omdat de afspraken waarschijnlijk alleen voor Nederlandse toeleveranciers gaan gelden, waardoor buitenlandse bedrijven een concurrentievoordeel krijgen. ‘Je zegt tegen het beste jongetje van de klas dat je die niet meer nodig hebt’, zegt een verontwaardigde Maat.

Boeren zijn wel gehoord over haalbaarheid maatregelen

Volgens Greenpeace is het echter niet zo dat boeren niet gehoord zijn rond het afsluiten van het akkoord. Volgens campagneleider Van Bekkum van de organisatie zijn boeren door de supermarkten gehoord over de haalbaarheid van de afspraken, zo stelt hij in het Radio 1 Journaal.

Reageer op dit artikel