nieuws

Lege groenteschappen door slecht weer

Assortiment 2632

Lege groenteschappen door slecht weer
Tekort in groenteschap door slecht weer

AMSTERDAM – Supermarkten hebben door het slechte weer een tekort aan sommige in Nederland geteelde, groentes zoals spinazie, paksoi en sla.

AH meldt dat daardoor in sommige winkels geen spinazie te koop is. Ook Jumbo meldt dat de levering van sommige verse groentes stokt, zo meldt de Volkskrant.’ Volgens een woordvoerder van AH is het een landelijk probleem. ‘Bij spinazie is het tekort het grootst. We kunnen slechts de helft van de normale hoeveelheid inkopen. ’Ook rucola en paksoi zijn volgens de woordvoerder moeilijk verkrijgbaar. De groenten worden zoveel mogelijk over de winkels verdeeld. Bij lege schappen hangen briefjes met uitleg.

Slechte weer oorzaak van lege groenteschappen

Het slechte weer van de laatste weken, met hevige hagelbuien en veel regen, is de oorzaak van de schaarste. In de gebieden waar niet de hagel de schade veroorzaakte, is de regenval schuldig aan de lege groenteschappen. Akkers kwamen onder water te staan en oogsten gingen verloren.  Zo werden tuinderijen in Limburg en Oost-Brabant, waar veel van de zogenaamde vollegronds groenten worden geteeld, zwaar getroffen.

Nog nooit zo slecht als dit jaar

In andere jaren leidde regenval ook wel eens tot lege groenteschappen. ‘Maar het was nog nooit zo slecht als dit jaar’, zegt een woordvoerder van landbouworganisatie LTO. LTO-voorzitter Albert Jan Maat schat de schade op zo’, €650 miljoen. Het buitenland biedt ook geen soelaas. Er is ook veel schade in België, Duitsland en Frankrijk.

AH verwacht tekort snel op te lossen

AH verwacht dat de ergste tekorten binnen drie weken zijn opgelost. Spinazie kan al na vier weken oogstrijp zijn. ‘Maar dan moet het weer wel goed blijven. Volgens een woordvoerder van Jumbo kan het wel tot september duren voordat de aanvoer van spinazie weer op het normale peil is.

Reageer op dit artikel